Yavuzeli ve Şehitkâmil (Gaziantep)yörelerinde yetişen makromantarlar üzerine taksonomik bir araştırma
A taxonomic research on macofungi growing in Yavuzeli and Şehitkâmil (Gaziantep) districts
- Tez No: 442464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Makromantar, Taksonomi, Yavuzeli, Şehitkâmil, Gaziantep, Macrofungus, Taxonomy, Yavuzeli, Şehitkâmil, Gaziantep
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma Yavuzeli ve Şehitkâmil (Gaziantep) yörelerinde yetişen makromantarlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bölgede periyodik olarak gerçekleştirilen arazi çalışmaları sürecinde 298 makromantar örneği toplanarak, laboratuvar ortamına taşınmış ve fungaryum materyali haline getirilmiştir. Gerekli tür tanı işlemleri sonucunda Ascomycota ve Basidiomycota bölümleri içinde yer alan 4 sınıf, 11 takım, 35 familya ve 57 cinse ait 73 takson tanımlanmıştır. Araştırma bölgesinde Leotiomycetes sınıfı 2 (Helotiaceae 1, Rhytismataceae 1), Pezizomycetes sınıfı 8 (Ascobolaceae 1, Helvellaceae 3, Morchellaceae 1, Pezizaceae 1, Pyronemataceae 1, Valsaceae 1), Agaricomycetes sınıfı 63 (Agaricaceae 8, Auriculariaceae 1, Bolbitiaceae 2, Cyphellaceae 1, Diplocystidiaceae 1, Ganodermataceae 2, Gomphidiaceae 1, Hygrophoraceae 1, Hymenochaetaceae 1, Inocybaceae 2, Marasmiaceae 3, Meruliaceae 2, Mycenaceae 2, Niaceae 2, Omphalotaceae 4, Physalacriaceae 1, Pleurotaceae 1, Pluteaceae 2, Polyporaceae 4, Psathyrellaceae 8, Rhizopogonaceae 1, Schizophyllaceae 1, Stereaceae 1, Strophariaceae 5, Suillaceae 1, Tricholomataceae 5), Dacrymycetes sınıfı (Dacrymycetaceae 1) ise 1 taksonla temsil edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms Thesis A TAXONOMIC RESEARCH ON MACOFUNGI FOUND IN YAVUZELİ AND ŞEHİTKÂMİL (GAZİANTEP) REGIONS Ömer Faruk KAYA Karamanoğlu Mehmetbey University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Abdullah KAYA June, 2014, 153 pages This study was carried out on macofungi growing in Yavuzeli and Şehitkâmil (Gaziantep) districts. During periodical field trips, 298 macrofungi samples were collected and transferred to the laboratory, and prepared as fungarium material. As a result of necessary identification processes, 73 taxa belonging to 4 classes, 35 families and 57 genera within the divisions Ascomycota and Basidiomycota were identified. In research area Leotiomycetes is represented by 2 taxa (Helotiaceae 1, Rhytismataceae 1), Pezizomycetes is represented by 8 taxa (Ascobolaceae 1, Helvellaceae 3, Morchellaceae 1, Pezizaceae 1, Pyronemataceae 1, Valsaceae 1), Agaricomycetes is represented by 63 taxa (Agaricaceae 8, Auriculariaceae 1, Bolbitiaceae 2, Cyphellaceae 1, Diplocystidiaceae 1, Ganodermataceae 2, Gomphidiaceae 1, Hygrophoraceae 1, Hymenochaetaceae 1, Inocybaceae 2, Marasmiaceae 3, Meruliaceae 2, Mycenaceae 2, Niaceae 2, Omphalotaceae 4, Physalacriaceae 1, Pleurotaceae 1, Pluteaceae 2, Polyporaceae 4, Psathyrellaceae 8, Rhizopogonaceae 1, Schizophyllaceae 1, Stereaceae 1, Strophariaceae 5, Suillaceae 1, Tricholomataceae 5) and Dacrymycetes is represented by 1 taxon (Dacrymycetaceae 1).