Enerji etkin çift kabuk cephe sistemlerinin İstanbul'a uygunluğunun analizi
Analysis of the suitability of energy-efficient double skin façade systems for use in İstanbul
- Tez No: 442466
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji etkin tasarım, çift kabuk cephe sistemi, çevresel analiz, stratejik analiz, kullanıcı katılımı, Energy-efficient design, double-skin façade, environmental analysis, strategic analysis, user participation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte yaşam koşullarını sürekli iyileştirmek ve geliştirmek isteyen insanoğlu, içinde yaşadığı doğal ortamın sunduğu tüm kaynakları savurganca kullanmayı kendinin birer hakkı olarak görüp bir nevi doğaya meydan okumuştur. Bu durum çevresel kirliliğin artması, biyolojik çeşitliliğin azalması, iklim değişikliği, küresel ısınma ve ozon tabakasındaki deliğin giderek büyümesi gibi ciddi sorunlara neden olarak geleceğimizi tehdit etmeye başlamıştır. Dünya genelinde kullanılan enerjinin %50 gibi büyük bir oranının binaların yapım ve işletim süreçlerinde kullanılıyor olması, enerji korunumunda yapı sektörüne önemli sorumluluklar yüklemiştir. Bunun bir sonucu olarak da enerji etkin yapı tasarımı kavramı ortaya çıkmıştır. Enerji etkin yapı tasarımında temel amaç, dış ortam koşullarına karşı minimum enerji harcayarak optimum iç ortam konforunun sağlanması olmuştur. Bu amaca hizmet etmek için geliştirilen çift kabuk cephe sistemleri sayesinde bina cephesi çevreyle dost ve dinamik bir yapı elemanına dönüşerek küresel ölçekte bir üne kavuşmuştur. Küreselleşmenin etkisi ile son 50 yılda olağandışı bir büyüme gösteren İstanbul metropolü, kötü yönetimler neticesinde mevcut yapısal ve yaşamsal kapasitelerini zorlamaya başlamıştır. Çarpık ve plansız büyüme, kaçak yapılaşma, hava kirliliği, doğal alanlarının tahribatı, içme suyu kaynaklarının kirliliği ve yetersizliği, tarihi değerlerine gereken önemin verilmemesi, gelir dağılımındaki adaletsizlik, trafik sıkışıklığı, toplu taşıma sisteminin yetersizliği, otomobil bağımlılığı gibi sorunlarla boğuşarak yaşanmaz bir kent görünümüne bürünmeye başlamıştır. Bu durum İstanbul'un sürdürülebilir ve enerji etkin sistemleri benimsemesini zorunlu kılmıştır. Tez kapsamında enerji etkin çift kabuk cephe sistemleri her yönüyle detaylı bir şekilde incelenmiş, sistemin İstanbul'a uygunluğu bağlamında bir pilot bölge seçilmiştir. Bu bölgenin çevresel ve stratejik analizi yapılarak çift kabuk cephe sistemlerinin bölge üzerindeki uygunluğu araştırılmıştır. Son olarak ise alan çalışması kapsamında kullanıcı katılımlı bir anket çalışması gerçekleştirilmiş ve kullanıcı konforu açısından çift kabuk cephe sistemlerinin bölgeye uygunluğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings, helped by their advancing technology, have seen it fit to use all the resources offered them by the natural environment they live in extravagantly in their quest for the betterment and development of their living conditions, and in a way, defied nature itself. This situation has started to threaten our future by causing serious problems such as increasing environmental pollution, decreasing biological diversity, climate change, global warming and the incessant growth of the hole in the ozone layer. The fact that as large a portion as 50% of all the energy used throughout the world is being used to construct and operate buildings has conferred substantial responsibilities about energy consumption to the construction industry. As a result, the concept of energy-efficient building design arose. The main goal of energy-efficient building design is to provide an optimally comfortable internal space while minimizing the energy consumption to fend off the external environment. Double-skin façade systems developed to that end have become an environment-friendly and dynamical structural component, and gained worldwide fame. Istanbul is a Metropolis that has grown extraordinarily within the last 50 years with the influence of globalization; and the consequences of bad management have started to force the limits of existing structural and vital capacities of the city. It is starting to look like an unlivable city, struggling with problems such as irregular and unplanned urbanization, illegal housing, air pollution, destruction of natural reserves, pollution and inadequacy of drinking water supplies, disregard for historical values, income injustice, traffic jams, inadequacy of public transportation, and automobile addiction. This situation has made it mandatory for Istanbul to adopt sustainable and energy-efficient systems. This thesis surveyed every property of energy-efficient double-skin façade systems in detail and a pilot area was chosen to evaluate the suitability of the system for Istanbul. This area was environmentally and strategically analyzed and the suitability of double-skin façade systems was evaluated for the area. Finally, in the scope of field work, a survey study was conducted with the participation of users, and the suitability of double-skin façade systems in the context of user comfort was evaluated.