Geleneğin güncel mimariye etkileri: Balkan evleri
The effects of the vernacular on contemporary architecture: Houses from Balkan region
- Tez No: 442510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET SELİM ÖKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden Gelişmiş Mimari, Evrensel Mimari Değerler, Mimari Kimlik, Küreselleşme, vernacular architecture, universal architectural values, architectural identity, globalization
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Küreselleşmenin ülküselleştiği Modern Mimarlık alanında, kültürü ve kültürel kimliği koruma anlamında yoğun tepkisel hareketlerin ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Söz konusu gelişmelere bağlı olarak, modern mimarlığın halı hazır mimari miras üzerine temellendirilmesi eğiliminden söz etmek mümkündür. Kendiliğinden gelişen (vernaküler) mimarinin ise bir biçimde, folklör mimarlığı olarak algılanması yönünde güçlü eğilimler de bulunmaktadır. Ancak, güncel mimarlık nesnesinin yaratım süreci içerisinde, geleneksel bileşenleri modern ile bir araya gertirme çabası, kendiliğinden oluşmuş mimarlığa özgü ve ondan edinilebilecek evrensel mimari değerlerin kaybı ile sonuçlanmaktadır. Seçilmiş bir kaç geleneksel bileşeni modernin temel beklentileri doğrultusunda güncel malzemeleri kullanarak şekillendirmek, tezin başlığında ifade edilen geleneksel-güncel mimari birlikteliğine tam bir yanıt teşkil etmemektedir. Mimarlığın aktörleri, modern mimarlığın potasında erittikleri söz konusu seçilmiş bir kaç geleneksel bileşenle, tezde araştırılan konunun yanıtlarına ulaşamayacaktır. Kendiliğinden gelişen (vernaküler) mimarlık, daha kapsamlı bir düzeyde kavranmalı ve temelinde yer aldığı öngörülen evrensel değerler araştırılmalıdır. Kendiliğinden gelişen mimarlık kavramının özünde yer alan unsurlar dikkatle irdelenmeli ve bölgeye (yere) özgü mimari ile modern arasındaki entegraston olasılıkları düşünülmelidir. Zaman içinde kendini tekrar etmiş benzer geleneksel mimari düşüncelerin yeniden tahayyülü bu anlamda yeterli olamamaktadır. Tezin araştırdığı kapsam içerisinde, modern mimari, yeni olanı gerekli kıldığı kadar, özgün kültürel gelenek ile dengelenmeli ve güncel yaşamın gereklerine uygun olarak yorumlanmalıdır. Bu tezin amacı, genel kapsamıyla kendiliğinden oluşmuş mimariden edinilebilecek evrensel mimarlık değerlerinin belirlenmesi, özgün kapsamıyla ise Balkanlarda kendiliğinden gelişmiş konut mamarisi üzerine bir araştırma çalışması yürütmektir. Aynı zamanda tez, kendiliğinden gelişmiş mimarinin modern mimarlığa nasıl bir esin kaynağı teşkil ettiği üzerine de gözlemlerin sunulmasını içermektedir. Bir kavram ya da bir bakış açısı olarak kendiliğinden gelişmiş mimari, yönünü geçmişe değil geleceğe yöneltmiş bir yapım biçemi olarak araştırılmalıdır. Bu yaklaşımla, geleneksel mimarlık bileşenlerinin pastişi yoluna gidilmemeli, güncel mimarlık kavrayışı içinde kültürel gelişimin süreğen çizgisi üzerinde gelişme göstermesi gereği düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
In the modern world of architecture where there is a dominant idea of globalization in the cultural sense, it can be noticed strong reactionary movements that tend to preserve the cultural identity of their culture. Based on that, modern architecture tends to be developed on the foundation of already present architectural legacy. There is already a strong movement that sees vernacular architecture as a kind of folklore architectrure. However in such movements where in process of creating of contemporary architecture an architect tends to apply traditional architectural elements on it and intertwine it with modern architecture, the universal values of vernacular architecture are lost. Flirting with a few selected traditional elements, where they are shaped into modern materials and literally mapped on the“commoner”mode introduced in modern architecture does not yield an answer on the alloted topic. If one tries to play with a few elements from traditional architecture, which are already melded with modern elements, a full answer on the alloted topic will not be achieved. Vernacular architecture should be understood on a much deeper basis and it is necessary to look for the universal and formulated values in it. Its the very core of vernacular architecture that should be taken into care and the architecture of a specific region should be integrated into modern one and not just reimagining the same traditional ideas that have been used throughout time. Within the scope of this thesis, for modern architecture, new architecture is required that should be levelled out within its own specific cultural traditions and interpreted according to the needs of the contemporary life. The purpose of this thesis is to make a research on the universal architectural values that could be derived from vernacular architecture in general, and vernacular housing architecture in the Balkans in particular, and also on how to observe vernacular architecture as an inspiration in modern architecture. Vernacular architecture as a concept or spirit should be observed in a sense of a construction style that is oriented towards the future not to the past. On that way, elements from traditional architecture should not be copied but they need to be developed on a continuous line of cultural development in the concept of contemporary architecture and the needs of modern man.