Bir ağır ticari aracın kabin yüklerinin çoklu cisimler dinamiği ile hesaplanması
Prediction of a frequency dependent heavy commercial vehicle cabin loads by using acceleration signals
- Tez No: 442512
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SELÇUK ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: çok cisimli sistemler dinamiği, frekansa bağlı sönümlenme, doğal frekans analizi, ağır ticari araç mekanik tasarım, multibody dynamics, frequency-dependent bushing modelling, natural frequency analysis, heavy commercial vehicles mechanical design
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yeni geliştirilen taşıt dizaynlarının yorulma analizlerinin yüksek doğruluklarla hesaplanmış yol yükleri kullanılarak yapılması optimum dizaynların oluşturulabilmesi için çok önemlidir. Bu çalışmada bir ağır ticari aracın sürücü kabininin bağlantı noktalarına gelen tüm yönlerdeki kuvvet ve momentlerin yüksek doğrulukla hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaçla bir ağır ticari aracın sürücü kabini MSC.ADAMS yazılımında frekansa bağlı sönüm elemanı ve doğrusal yay elemanı kullanılarak modellenmiş, saha verilerinden faydalanılarak hesaplanmış ataletsel yüklerle sistem tahrik edilmiş ve elde edilen sonuçlar kabin ivmelerinin ve simülasyon sonuçlarının arasındaki korelasyon katsayısı ile ortalama karekök hata değerleri karşılaştırılarak incelenmiştir. Elde edilmiş sonuçlara göre kabul edilebilir seviyenin üzerinde doğrulukların incelenen parametrelerde alınabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the process of durability load cascading, predicting the vehicle loads accurately is very crucial for accurate fatigue assesments of new designs. In this study, cab attachment loads in all directions of a heavy commercial vehicle aimed to be predicted in a high correlation with field data. For this purpose, a heavy commercial vehicle cabin modeled in MSC.ADAMS by using frequency-dependent damper and linear spring elements. The modeled cab system has been actuated by inertial loads which are calculated from field acceleration signals. At the end, determination of correlation and root mean squares are compared between field data and simulation results. As a result, acceptable correlation between them achieved.