Araç park alanı yeri seçiminde çok ölçütlü mekansal karar verme tekniklerinin kullanımı
Use of the spatial multiple criteria decision making techniques in the selection of car parking area
  1. Tez No: 442623
  2. Yazar: SELÇUK DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALİ MELİH BAŞARANER, DOÇ. ALEV TAŞKIN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Ulaşım, Geodesy and Photogrammetry, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: otopark, ulaşım, mekansal analiz, çok ölçütlü karar verme, mekansal karar destek sistemleri, coğrafi bilgi sistemleri, car parking, transportation, spatial analysis, multi-criteria decision making, spatial decision support systems, geographic information systems
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Mekansal veri kaynakları ve çeşitliliğinin artmasıyla birlikte, mekansal verilerin kullanım alanları da genişlemiştir. Bu alanlardan birisi de ulaşımdır. Ulaşımda düzenleyici rol oynayan otoparkların optimum konumlarda ve miktarlarda olması gerekmektedir. Artan otomobil sayısı şehirlerde otopark sorununa sebep olmuş ve ulaşımda önemli etkileri olan bir sorun haline gelmiştir. Araç park alanlarının yatırım kararlarının alınması, ulaşımda maksimum fayda getirecek biçimde park alan tahsisinin ve yönetiminin sağlanması, çeşitli mekansal bilgilerin birlikte kullanımını gerektirmektedir. Bu tez çalışması şehirlerin en güncel sorunları arasında yer alan araç park alanı problemlerinin çözümünde mekansal karar destek sistemlerinin kullanım olanaklarını araştırmaktadır. Çok ölçütlü karar verme tekniklerinin yardımıyla ölçütlerin ve amaçların ilişkileri ve öncelikleri tanımlanabilmektedir. Coğrafi bilgi sistemleri ve çok ölçütlü karar verme tekniklerinin bütünleşik kullanımı, araç park yerlerine ilişkin etkili çözümler geliştirilmesine olanak sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Along with the growth in spatial data resources and diversity, the use of spatial data in different areas has been increased. One of these areas is transportation. The car parks which plays the regulatory role in transportation should be in the optimum locations and quantities. Increase in the number of cars has caused car parking problems in the cities and has become an issue with significant impacts on transportation. Receiving the investment decisions towards as well as allocation and management of car parking spaces in a way that will bring maximum benefit are among the issues requiring spatial information to be used collectively. This thesis aims to investigate the possibilites of employing spatial decision support sytems in the solution of problems about car park parking spaces, as one of the most actual issues of cities. The relationships and priorities between criteria and objectives can be defined by means of decision-making techniques. Integrated use of MCDM and GIS can allow developing effective solutions concerning car parking area allocation.