Orman altı toprağından izole edilen kimi bakterilerin, mısırın besin elementi alımına etkisi
Effects of bacteria that isolated from sub forest soil on nutrient uptake of corn (Zea mays)
- Tez No: 442679
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ COŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: PGPR, mısır, mikrobiyel gübre, biyo-gübre, orman altı toprağı, Adana, PGPR, Corn, Microbial Fertilizer, Bio-fertilizer, sub forest soil, Adana
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Tarımda pestisit ve mineral gübre uygulamalarının neden olduğu çevre ve sağlıkla ilgili endişeler, bilim insanlarını bitkilerin üretkenliğini düşürmeden bu tarım kimyasallarının kullanımını azaltmaya yönelik yeni yaklaşımlar belirlemeye yöneltmiştir. Yürütülen son çalışmalar, toprak mikro-organizmalarının hem organik hem konvansiyonel tarımda bitkilerin beslenmesine destek sağlama yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. Bu tezin amacı, orman altı toprağından izole edilen doğal bakteri izolatlarının geleneksel tarımla yetiştirilen mısır (Zea mays) bitkisinin besin elementi alımına ve biyomas oluşumuna etkilerini belirlemektir. Dokuz tane izole edilen bakteri ile bunların kokteyl süspansiyonları mısır bitkisinin rizosfer bölgesine uygulanmış, geleneksel tarımda takip edilen işlemler gerçekleştirilmiştir. Püskül oluşumu ve hasat dönemlerinde bitki örnekleri alınmış, biyomas oluşumu ve bazı elementlerin alımı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar tüm izolatların olumlu veya olumsuz bitki gelişimi ve besin elementi alımı üzerine etkili olduğunu göstermiştir. Dane verimi yönünden uygulamalar arasında istatistiksel farklar belirlenmemiş olmakla beraber 3. ve 9. izolatlar kuru ot verimini sırasıyla %37,1 ve %38,5 oranında artırmıştır. Püskül oluşumu döneminde en yüksek fosfor, çinko ve mangan alımı 6 numaralı izolattan elde edilirken en yüksek Fe alımı 8 numaralı izolattan elde edilmiştir. Her izolat tek başına bir elementin alımında etkinliğini göstermesine rağmen bu izolatların kokteyli etkili bulunmamıştır. Büyük olasılıkla izolatlar arasındaki rekabet her izolatın bireysel etkisini göstermesini engellemiştir. Bu nedenle bakteriler arasındaki antagonistik ve sinergistik ilişkilerin belirlenmesine yönelik daha ileri araştırmalar yapılması gereklidir. Bu teste konu edilen hiçbir izolat tüm parametreler üzerinde etkili bulunmamıştır. Bu nedenle her bir parametre için izole edilen bakteriler arasından bir tanesi önerilebilir. Tezden elde edilen sonuçlar 6 numaralı izolatın mısır üretiminde mikrobiyel gübre olarak önerilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Environmental and health-related concerns caused by pesticide and mineral fertilizer applications on agriculture stimulated the scientist to evaluate new approaches to reduce these so-called agrochemicals while sustaining plant productivity. Recent studies represents that soil microorganisms are capable to sustain plant nutrition in both conventional and organic agriculture. The aim of this thesis was to evaluate natural bacterial isolates taken from sub-forest soil on nutrient uptake and biomass development of corn (Zea mays) in conventional production system. Nine isolated and one their cocktailed bacteria suspension applied to rhizosphere of corn plant and regular cultivation practices realized as followed in conventional production. At the tuft formation and harvest stage plants are sampled and both biomass performance and selected nutrients uptake are determined. Results revealed that all isolates are either positively or negatively effective on plant performance and nutrient uptake. No statistical differences were observed on grain yield; however, isolate 3 and 9 are improved grain-excluded yield performance by 37.1% and 38.5% respectively. Phosphorus, zinc and manganese uptake were the highest in isolate 6 whereas the highest Fe uptake determined in 8 at the tuft formation stage. Although all isolates represent their performance on any plant nutrient uptake, cocktail of them was not as effective. Most probably competition between isolates was prevent their individual effects, thus further studies are required to identify antagonistic and synergistic relations. None of the isolates was effective on all parameters tested in this thesis; therefore, one bacterium among the isolates may be recommendable to improve some parameters at a time. The results gathered from this thesis suggest that isolate 6 may be usable as microbial fertilizer in corn production.
Benzer Tezler
- Tarih-i Burhaneddin-i Belhi (Lady Sheil'in anıları)
History of Burhaneddin-i Belhi (Memories of Lady Sheil)
NİHAL ÇANKAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
Doğu Dilleri ve Edebiyatıİstanbul ÜniversitesiFars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET KANAR
- Mineral toprakta depolanan karbona ve azota ağaç türlerinin etkisi
Effect of tree species on carbon and nitrogen stocks in mineral soil
CİHAN TAHMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Ormancılık ve Orman MühendisliğiKastamonu ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TEMEL SARIYILDIZ
- K.T.Ü. Orman Fakültesi Eğitim ve Araştırma Ormanı saf ladin mescerelerinin karbon depolama miktarının belirlenmesi
Estimation of carbon stock in pure spruce stands of Education and Research Forest, K.T.U.
ERHAN BÜLBÜL
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Ormancılık ve Orman MühendisliğiKaradeniz Teknik ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET MISIR
- Bazı toprak özellikleri ile ilişkili olarak arazi kullanımı ve arazi örtüsünün toprak organik karbon stoğuna etkisi
Land use and land cover on soil organic carbonstock in relation to some soil properties
MERVE YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
ZiraatOndokuz Mayıs ÜniversitesiToprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ORHAN DENGİZ
- Acarlar longoz ormanı Phenopelopidae ve Punctoribatidae türleri üzerine sistematik araştırmalar
Systematic research on Phenopelopidae and Punctoribatidae species in acarlar floodplain forest
AYŞENUR BİLGİN