Investigation of radiation shielding properties of some composite materials
Bazı komposit materyallerin radyasyon soğurma özellikerinin araştırılması
  1. Tez No: 442681
  2. Yazar: ESRAA AL-SARRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gama spektrometre, NaI (Tl) detektor, Zırhlama, polymer, epoxy, barite, Gamma spectrometry, NaI (Tl) detector, Shielding, polymer, epoxy, barite
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Radyasyon her geçen gün hastane sanayi gibi geniş alanlarda kullanıldığından hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Yüksek dozda radyasyon kullanıldığında canlı dokuları için zararlı olmakta ve bu yüzden korunulmalıdır. Radyasyondan korunma Fizikte önemli bir konu haline gelmiş ve birçok çalışma bu alanda yapılmaktadır. Radyasyondan korunmada temel yol zaman, uzaklık ve zırhlamadır. Zırhlamada zırh malzemesinin seçimi önemli olmakta ve son yıllardaki çalışmalar bu alanda yoğunlaşmıştır. Bu yüzden bu çalışmada altı çeşit kompozit materyal geliştirildi ve radyasyon zırhlamada kullanılabilirliğinin araştırılması için gamma radyasyonuna karşı test edildi. Kompozit materyal değişik oranlarda barit epoxy and polymer maddelerinden oluşmuştur. Bu malzemelerden değişik oranlarda kullanılarak elde edilen altı çeşit kompozit Afyonkocatepe Üniversitesinde geliştirilmiş olup gamma radyasyon ölçümleri Süleyman Demirel Üniversitesinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As the radiation is used in a variety of different field such as hospital, industry, energy nowadays, it becomes part of our life. When radiation is used in high dose, it can be hazardous for human and thus it can be protected. The radiation protection becomes important subject in physics and nowadays and there has been many different research on it. The main way of radiation protections are time, distance and shielding, In radiation shielding the choosing of materials is important and thus recent works has been focused on selection of materials. For this purpose, in this study six different composite materials have been developed and tested against gamma ray, in order to use them in radiation shielding. Developed composite materials consists of barite, polymer and epoxy in different rate. Six different samples obtained from those materials, the samples were developed in Afyon Kocatepe University and gamma ray attenuation coefficient has been measured in Suleyman Demirel University.