Manyetik alan etkisindeki yuvarlanma elemanlı yatakların tribolojik özelliklerinin incelenmesi
Investigation the effect of magnetic field occuring triblological properties of the rolling elements
- Tez No: 442757
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik alan, Yuvarlanma elemanlı yatak, Elektrik motoru, sürtünme katsayısı, Magnetic field, Rolling ball bearing, Electric motor, Coefficient of friction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalışmasında elektrik motorlarında oluşan manyetik alanın rotor milini destekleyen sabit küresel yuvarlanma elemanlı yataktaki sürtünme kuvvetine ve sürtünme katsayısına manyetik alanın etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliği Triboloji Laboratuvarı'nda bulunan deney düzeneği manyetik alan şiddeti ayarlanabilir ve elektrik motorlarında yaygın kullanılan yuvarlanma elemanlı yatak için bu tez çalışması için yeniden geliştirilmiştir. Deneyler 15, 40 ve 65 N sabit yük, 100, 200, 400, 800 ve 1200 devir/dakika mil hızlarında, manyetik alansız ve 2,5-5-7,5 mTesla manyetik alan şiddetine maruz bırakılarak yapılmıştır. Manyetik alanın sürtünme kuvvetine ve sürtünme katsayına etkisinin olduğu yapılan deneylerde görülmüştür. Bu etki bazı deney şartlarında sürtünme katsayısını düşürücü, bazı deney şartlarında ise artırıcı yönde olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the aim was to investigate the effect of the magnetic field occurring in electric motors over the friction force and friction coefficient of the bushing of the rolling element which supports the rotor shaft. For obtaining this purpose, the experimental setup located in the Mechanical Engineering Tribology Laboratory of Suleyman Demirel University was modified to be used with rolling element bearing and to allow the adjustment of the magnetic field intensity. The experiments were conducted with 15, 40 and 65 N constant load, in 100, 200, 400, 800 and 1200 rpm spindle speeds and without magnetic field and 2,5-5-7,5 mTesla magnetic field intensity. Some experiments resulted in with the magnetic field, effecting the friction coefficient. This effect has reduced the friction coefficient in some experimental conditions and increased it in others.