Kamu sektöründe çalışan kadın orman mühendislerinin mesleki memnuniyetleri ve çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunlar
Job satisfactions and problems of women forest engineers in public sector
- Tez No: 442829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, İş yaşamı, Kadın, Orman mühendisi, Örgütsel bağlılık, Job satisfaction, Working Life, Woman, Forest Engineer, Organizational commitment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezin amacı, kamu sektöründe çalışan kadın orman mühendislerinin iş yaşamında gösterdikleri performanslarını, temel sorunlarını, üst düzey görevlere gelememe nedenlerini değerlendirmek ve iş doyum düzeylerini belirleyerek iş doyumu ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 180 kadın orman mühendisi ile yapılan anketler, çalışmanın ana materyalini oluşturmuştur. Kadınların verdikleri cevapların bazı sosyo-demografik özellikleri bakımından farklı olup olmadığı kikare, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis-H testleri ile analiz edilmiştir. İş doyumunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi için faktör analizi yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, (a) Kadınların genel olarak yeterli düzeyde bilgi ile görevlerini layıkıyla yaptıkları, (b) Üst düzey görevlere gelememenin en önemli nedenleri; erkek egemen toplumda yaşama ve erkeklerin oluşturduğu engeller ile“cam tavan sendromu”nun varlığı, (c) Geçmişten günümüze erkek meslektaşlar, diğer çalışanlar ve kırsal yöre halkı tarafından kadın orman mühendislerine yönelik olumsuz algıların olumlu yönde değişmeye başladığı ancak yeterli düzeye ulaşmadığı belirlenmiştir. Kadınların iş doyumunu etkileyen en önemli faktörler; yönetime katılım ve saygınlık, yöneticilerin teknik ve yönetsel yeterliliği, ücret, çalışma koşulları ve takdir ile işyeri arkadaşlığı şeklinde sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to evaluate the main problems of the women forest engineers who study in the public sector and their business life performance, the reasons why that they cannot promote to a higher positions. And it is also aimed that to define their job satisfaction level and the relationship between job satisfaction and organizational commitment. The main materials of this study were collected by the surveys which were conducted with 180 women forest engineers who were working in various public institutions and organizations. The responses of women which differ in point of socio-economic and demographic properties are analyzed with chi squire Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests in statistically. Factor analysis was performed to determine the factor affecting of job satisfaction. According to the results of this study, (a) women generally work properly with their sufficient knowledge, (b) The most important reasons of not to promote to higher positions are living in a male-dominated society and the difficulties that created by men, existence of glass ceiling syndrome, (c) The negative perceptions of male colleagues, other employees and rural local people for women forest engineers, has begun to change in a positive direction from past to present, but it is not reached to a sufficient level yet. The most important factor affecting women's job satisfaction; are listed as; participation to management, respectability, proficiency of the directors from technical and management point of view, salary, working conditions, appreciation and friendship between colleagues.