Örgütsel stres ve yönetimi: Orman işletmeleri örneği
Organizational stress and management: Example of forest enterprises
  1. Tez No: 442847
  2. Yazar: TÜRKER UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel stres kaynakları ve yönetimi, iş yükü, maddi olanaklar, Organizational stress source and management, work overload, economic opportunities
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüzde insanların büyük bir kısmı stres altında yaşamlarını sürdürmektedir. Çalışma hayatları da bunun en önemli nedenlerinden birisidir. Her insanın karşılaşabileceği genel stres kaynaklarına ek olarak ormancılık mesleğini icra edenler örgütsel yapı ve zaman yönetimiyle ilgili sorunlar (mesai mefdumunun olmaması), kötü yaşama-çalışma koşulları, iş yükü, örgütsel değişim, siyasi etkilerin fazlalığı, atanma-yükselme bakımından yaşanan belirsizlik, rol ve yetki çatışmaları, mevzuatta meydana gelen sık değişiklikler, mobbing olayının etkileri gibi mesleğin kendine has özelliklerinden kaynaklanan ilave streslerle de karşı karşıyadır. Bu tezde, stres ve örgütsel strese yönelik kavramsal irdelemelerde bulunulduktan sonra, stres kaynakların olumsuz etkilerinin en aza indirilmesine yönelik yapılması gerekenlerin belirlenmesi planlanmıştır. Söz konusu belirlemeler çerçevesinde de orman işletmelerinin mevcut durumlarına yönelik bulunduğu internet adresi mümkün olduğunca duyurulmaya çalışılmış ve çözümlemeler yapılmıştır. Çalışma kapsamında genel sörvey (literatür ve ikincil kaynak analizi), anket, ve mülakat yöntemlerinden yararlanılmıştır. Her bir stres kaynağı boyutu, iş yaşantısında karşılaşılabilecek çeşitli durum içinde ele alınmıştır. Anket çalışmasında; örgütsel stres kaynaklarını oluşturan 53 önerme, stres belirtileri ile ilgili 9 önerme yer almıştır. Anket formları hazırlandıktan sonra Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer bölge müdürlüklerinde çalışan orman mühendislerine formların bu formları doldurmaları istenmiştir. 289 orman mühendisi çağrıya cevap verek anket formunu doldurmuştur. Araştırma ile ulaşılan bazı bulgular ve bu bulgular neticesinde ortaya çıkan sonuç aşağıda kısaca özetlenmiştir. Orman Mühendislerine göre en önde gelen stres kaynakları, personelin yaptığı işe göre maaşınının az olması, mahrumiyet bölgelerinde çalışanın aynı maaşı alması, maaş artışlarının tatmin edici olmaması ve emeklilik kaygısı oluşturmaktadır. Mesleki ilerleme, terfi, takdir ile stres kaynağı ise ikinci en yüksek stres kaynağını, üçüncü stres kaynağını ise yapılan işin özelliği ile ilgili stres kaynaklarının temelini ise iş yükü oluşturmaktadır. Diğerleri ise sırasıyla aile yaşamı ile ilgili stres kaynaklarından İş nedeni ile aileme ve sosyal hayata yeteri kadar zaman ayıramama konusu stres kaynağını, İş arkadaşları ile ilgili stres kaynaklarından birlikte çalıştığım insanlarla dayanışma içerisinde olmama durumu stres kaynağı, Yönetici ile ilgili stres kaynaklarından personelden sürekli başarılı olma beklentisi stres kaynağını oluşturmaktadır. Orman Mühendislerinin maddi olanakları ve özlük hakları konusunda iyileştirmeler yapılmalıdır. Orman Mühendislerinin mesleki ilerleme, terfi ve takdir ile ilgili stres kaynağının çözümü için çalışanların göreve başlamasından itibaren tayin ve terfi durumları konusunda bir sistem oluşturulmalıdır. İş yükünün ağır olması ve işlerin yapılmasında zaman sıkıntısı yaşayan çalışanlar ailesine ve sosyal hayata yeteri kadar zaman ayıramadığından Orman mühendislerinin üzerindeki iş yükü ve sorumluluğu hafifletmek için çalışmalar yapılmalıdır. OGM teşkilat yapısının daha sağlıklı ve hızlı işlemesi için çalışmalar yapılmalıdır. Çalışanların lojman ve lokal gibi yaşam alanları fiziki olarak iyileştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, most of the people continue their life under stress. The most important reason of this is the work life. The employees who work in the forestry area oppose some stress due to features of profession like the issue about organizational structure and time management (absence of shift), bad work conditions, work overload, organizational exchange, political affects, uncertainty of assignments and promotions, conflicts at mission and authorization, frequent modifications of regulations and effects of mobbing in addition to the other stress sources which everybody faces. In this thesis, some plans have been made to reduce damaging effects of stress sources after conceptual inspection about organizational stress had been done. As part of these plans, the internet address which gives info about the current situations of forest operations, have been tried to announce and perform analysis. A general survey (literature and secondary source analysis) and an interview are the methods of this study. Each stress source has been handled in the circumstances which can be opposed in the work life. Fifty three proposals which form organizational stress sources and nine proposals about stress symptoms have been involved in the survey. The forest engineers who work at Antalya Forest Regional Directorate and other regional directorates have been asked to fill the forms which had been prepared for the survey. 289 engineers responded and joined the survey. Some findings and results of these findings through the research have been summarized below. The primer stress source according to forest engineers are inequality between salary and the work, the inequality between salary and working place, unsatisfying salary rice and retirement doubt. Secondary stress source are professional promotion and appreciation while work overload which is about the work characteristic is the third stress source. The other stress sources are having inadequate time with family and social life due to work linked to family life stress source; not having solidarity with colleagues linked to stress source about colleague; achievement expectation from the employee linked to stress source about manager. The economic opportunities and employee personal rights of forest engineers must be improved. Some regulations about assignments and promotions beginning from the start of the work must be done for the solution of forest engineers' professional promotion and appreciation stress source. Some practices must be done to lessen the work overload and responsibilities of forest engineers because of some employees cannot allow time to their families due to work overload and insufficient time for a task. Some works must be done for Forest Regional Directorate structure to process more healthy and fast. The flats and clubhouses of employees must be improved.