Pozitif örgütsel davranışın iş stresi üzerine etkisinde iş güvenliğinin aracılık rolü: Bir üniversite hastanesi örneği
The mediating role of the safety at work i̇n the effect on the job stress of positive organisational behaviour: Sample of a university hospital
- Tez No: 395934
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik kültürü, iş stresi, pozitif örgütsel davranış, Positive organizational behavior, safety culture, work stress
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
İş stresinin yüksek seviyede yaşandığı hastanelerde iş güvenliğinin iş stresi üzerine etkisinin belirlenmesinin amaçlandığı bu araştırmada pozitif örgütsel davranışın rolü araştırılmaktadır. Araştırma bir üniversite hastanesi çalışanları üzerinde 356 kişi üzerinden anket toplanarak yapılmıştır. Araştırmada iş güvenliği kültürü ölçeği, iş stresi ölçeği ve pozitif örgütsel davranış ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistik paket programı yardımı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ile birlikte t-testi, anova testi, korelasyon, hiyerarşik regresyon analizi ve aracılık rolünü belirlemeye yönelik sobel testi uygulanmıştır. Pozitif örgütsel davranışın, iş stresi üzerindeki etkisinde, iş güvenliği algısı, güvenlik katılımı ve güvenlik iletişiminin aracılık rolü oynadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda pozitif örgütsel davranışın iş stresi üzerine etkisinde iş güvenliğinin aracılık yaptığı belirlenmiştir. Ayrıca çalışanların güvenlik algılarının yüksek, stres düzeylerinin zayıf, pozitif örgütsel davranış algılarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The role of positive organizational behavior is investigated in this study, which includes the investigation about the effect of work safety on work stress in the hospitals that the work stress is lived on the high level. Investigation was practiced on 365 persons, who work in a university hospital by collecting surveys. The scales of safety culture, work stress and positive organizational behavior were used as a scale in the investigation. Obtained data was analyzed by the statistic package. Correlation analysis, t-test, anova test, hierarchical regression analysis, and Sobel test, which is in order to determine meditation role, with descriptive statistics were applied during the data analysis. As a result of the investigation, it was realized that the effect of positive organizational behavior on work stress play a significant mediator role about the perception of work safety, the engagement of safety, and the communication of safety. Moreover, it was determined that work safety culture imposes the effect of positive organizational behavior on work stress. Beside, it was identified that employees' perception of safety is high; stress levels are weak and the perception of positive organizational behavior is on the mid-level.