Manyetik Rezonans Anjografi'de beyin venöz dönüş yönünün insanlarda sağ ve sol el kullanımına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of the direction of brain venous by magnetic rezonans angiograhy of left or right handed in humans
- Tez No: 44287
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEDİM ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Beynin kanlanması, Serebral dominans, Ellilik, Lateralizasyon, Brain blood supply, Cerebral dominance, Handedness, Lateralization \i
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 446
Özet
ÖZET Ankara Sevgi Hastanesi'nde yapılan bu çalışmada beyin venöz dönüş yönünün el kullanımına etkisi 47'si sağlak ve 11 'i solak olmak üzere toplam 58 denek üzerinde MRI yöntemiyle araştırılmıştır. Olgulardan sağlak olanların 21 'i erkek 26'sı kadın bireylerden, solak olanların 8'i erkek 3'ü kadın bireylerden oluşmaktadır. Bu çalışmada gerçekleştirilen manyetik rezonans anjiografi (MRA) incelemeleri General Elektrik 1.5 Tesla Signa Advantage Sistemi ile yapılmış ve koronal planda 2d Phase Contrast sekansı kullanılmıştır. Bu yöntemle hastaların kranial venöz dönüşü bulbusm superior venae jugularis ve ven kalibrasyonu ile değerlendirilmiştir. Yapılan istatistiksel inceleme sonunda sol, sağ ve sol-sağ venöz çapların oranları arasında anlamlı farklılık bulunamadı (P>0.05). Venöz dönüşü çift yönlü olan bireylerde her iki çapın karşılaştırılmasında ise yine anlamlı bir farklılık bulunamadı (P>0.05). Çoğunlukla venöz dönüş yönü sol olan bireylerin sağ ellerini, sağ olan bireylerin ise sol ellerini kullandığı belirlendi. Çift taraflı venöz dönüşlerde ise sağ ve sol el kullanımının birlikte olup olmadığı belirlenemedi. İstatistiksel değerlendirmeler sonucunda cinsiyet ile el tercihi arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı (P>0.05). Aynı şekilde yaş paremetresinin de venöz dönüş yönü üzerine dolayısıyla el tercihinde etkisinin olmadığı belirlendi (P>0.05 n.s.).
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, which was conducted in Sevgi Hospital, Ankara, the effect of brain veneous return direction on hand usage was investigated in 58 subjects of whom 47 were right-handed and 1 1 were left-hand of the right-handed subjects, 21 were male and 26 were female, and of left-handed subjects, 8 were male and 3 were female. In this study, magnetic resonance angiography (MRA) was applied by General Electric 1.5 Tesla Signa Advantage System and in cronal plan 2d phase contrast scans were used. With this method cranial veneous return of the patients was evaluated by bulbus superior veneae jugularis and vein calibration. At the end of the statistical investigation no significant difference was found between left, right and left-right veins diameters (P>0.05). On the other hand, it was found that the subjects with left veineous return usually used their right hands and subjects with right veineous return usually used their left hands. In the subjects with double return direction, it could not be determined whether or not right- and left-hand usage was couducted together. Statistical evaluations did not bring about any significant correlation between sex and hand preference (PX).05). Similarly, age parameter was found to have no effect an veineous return direction and hand preference (PX).05).