Torcular herophili varyasyonlarının kuru kafa ölçümleri ve radyolojik olarak incelenmesi
- Tez No: 945534
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN KIRIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Torcular Herophili, Tam konfluens, Parsiyel konfluens, Transvers sinüs, Sinüs rektus, Torcular Herophili, True confluence, Partial confluence, Transverse sinus, Sinus rectus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Torcular Herophili (konfluens sinuum) kraniumun posterior kısmında yer alan dural venöz sinüslerden superior sagital sinüs, sinüs rektus ve transvers sinüs birleşmesi ile oluşan kavşak noktasıdır. Anatomik açıdan eski çağlardan beri bilinmekle ve cerrahi açıdan büyük öneme sahip olmakla birlikte birçok varyasyonları vardır. Bu varyasyonların önceden bilinmesi serebrovasküler hastalıkların cerrahi tedavisinde, posterior fossa ve oksipital yaklaşımlarda hayati önem taşır. Bununla birlikte Torcular Herophili varyasyonları hakkında bugüne kadar detaylı bir anatomik çalışma yapılmamıştır. Çalışmanın amacı Torcular Herophili'nin detaylı anatomik yapısını kadavralarda göstermek ve anatomik varyasyonlarını radyolojik incelemeler eşliğinde ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Temmuz 2020 – Aralık 2024 tarihleri arasında SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştıma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğine başvuran ve radyolojik inceleme yapılan 252 hastadan intrakranial patoloji saptanmayan 230 hastaya ait manyetik rezonans venografi (MRV) ve dijital substraksiyon anjiografi (DSA) görüntüleri incelendi. Ayrıca Gülhane Tıp Fakültesi Anatomi ABD ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi ABD'den temin edilen 33 adet kuru kafatası ve 9 adet kadavra beyni de anatomik varyasyonlar açısından incelendi. Torcular Herophili varyasyonları (tam, parsiyel konfluens, non-konfluens, bifurkasyon, pencereli ve sınıflandırılamayan), transvers sinüs dominansı ve sinüs rektus drenajları araştırıldı ve kaydedildi. Bulgular: 230 kişilik kohort incelemede hastaların 112'si erkek, 118'i kadındı ve ortalama yaş 38,72 yıldı. Radyolojik incelemelerde tam confluens 28 kişide (%12) izlenmiş olup, 72 hastada parsiyel confluens (%31), 60 hastada nonconfluens (%26),38 hastada 21'i simetrik 17'si asimetrik bifurkasyon (%17), 26 hastada pencereli (sirküler) (%11) ve 6 hastada da sınıflandırılamayan (%3) olarak Torcular Herophili varyasyonları tespit edildi. Dominant akım en sık sağ transvers sinüsten %51 oranında geçiyordu, sol transvers sinüs'ten ise %21 oranında geçiyordu. Hastaların %24'sinde eşit drenaj görüldü. Eşit drenaj için çap farkı 1 mm olarak kabul edildi. Buna ek olarak 18 hastada (%8) hipoplastik-aplastik transvers x sinüs bulundu, 10'u sol tarafta ve 8'u sağ taraftaydı. Sinüs rektus 83 hastada sol transvers sinüse (%36), 68 hastada confluens'e (%29), 44 hastada her iki taraf transvers sinüse (%19), 33 hastada sağ transvers sinüse (%14), 2 hastada da oksipital sinüse drene olmuştur. 33 adet kuru kafatasının incelenmesinde; 12 (%37) parsiyel confluens, 9 (%27) tam confluens, 7 (%21) non confluens, 4 (%12) bifurkasyon, 1 (%3) tane de sınıflandırılamayan tipte confluens tespit edilmiştir. Yapılan 9 kadavra diseksiyonunda ise 5 parsiyel confluens, 3 tam confluens ve 1 adet sınıflandırılamayan tip confluens tespit edildi. Sonuç: Parsiyel confluens anatomik ve radyolojik olarak en sık görülen Torcular Herophili varyasyonu olup dominant akım en sık sağ transvers sinüsten geçmektedir. Sinüs rektus ise büyük oranda sol transvers sinüse drene olmaktadır. Özellikle posterior fossa cerrahisinde ve oksipital lezyonlara yaklaşımda bu varyasyonların iyi bilinmesi hem cerraha kolaylık sağlayacak hem de hasta güvenliğine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Torcular Herophili (confluens sinuum) is the junction point formed by the union of the superior sagittal sinus, sinus rectus and transverse sinus from the dural venous sinuses located in the posterior part of the cranium. Although it has been known since ancient times from an anatomical point of view and has great surgical importance, it has many variations. Knowing these variations in advance is of vital importance in the surgical treatment of cerebrovascular diseases, posterior fossa and occipital approaches. However, no detailed anatomical study has been conducted on the variations of Torcular Herophili to date. The aim of this study is to show the detailed anatomical structure of Torcular Herophili in cadavers and to reveal its anatomical variations with radiological examinations. Materials and Methods: In this study, magnetic resonance venography (MRV) and digital substraction angiography (DSA) images of 230 patients with no intracranial pathology were examined among 252 patients who applied to the Department of Neurosurgery at SBU Gülhane Training and Research Hospital and underwent radiological examination between July 2020 and December 2024. In addition, 33 dry skulls and 9 cadaver brains obtained from the Anatomy Department of Gülhane School of Medicine and the Anatomy Department of Ankara University Faculty of Medicine were examined in terms of anatomical variations. Types of torcular Herophili (True, partial, non-confluence and unclassified), dominance of transverse sinuses and sinus rectus drainages were investigated and documented. Results: In the cohort study of 230 patients, 112 of the patients were male and 118 were female, and the mean age was 38.72 years. In radiological examinations, true confluence was observed in 28 patients (12%), partial confluence in 72 patients (31%), non-confluence in 60 patients (26%), symmetrical in 21 of 38 patients, asymmetric bifurcation in 17 (17%), fenestrated (circular) in 26 patients (11%), and unclassified in 6 patients (3%) were detected as torcular Herophili variations. The dominant flow was most frequently passing through the right transverse sinus in 51%, and through the left transverse sinus in 21%. Equal drainage was observed in 24% of the patients. The diameter difference was accepted as 1 mm xii for equal drainage. In addition, hypoplastic-aplastic transverse sinus was found in 18 patients (8%), 10 on the left side and 8 on the right side. Sinus rectus drained into the left transverse sinus in 83 patients (36%), into confluence in 68 patients (29%), into both transverse sinuses in 44 patients (19%), into the right transverse sinus in 33 patients (14%), and into the occipital sinus in 2 patients. In the examination of 33 dry skulls; 12 (37%) partial confluence, 9 (27%) true confluence, 7 (21%) nonconfluence, 4 (12%) bifurcation, and 1 (3%) unclassified type confluence were detected. In the 9 cadaver dissections, 5 partial confluence, 3 complete confluence, and 1 unclassified type confluence were detected. Conclusion: Partial confluence is the most common anatomical and radiological torcular Herophili variation, and the dominant flow is most frequently through the right transverse sinus. The rectus sinus frequently drains into the left transverse sinus. Knowing these variations well, especially in posterior fossa surgery and in the approach to occipital lesions, will both facilitate the surgeon and contribute to patient safety.