Jeomorfolojik özelliklerin arazi kullanımına etkileri: Balya ilçesi örneği
Effects of geomorphological properties on landuse: A case study from Balya (Balıkesir)
- Tez No: 442900
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA CÜREBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Jeomorfoloji, arazi kullanımı, Balya, Geomorphology, land use, Balya
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Balıkesir iline bağlı Balya ilçesi Güney Marmara Bölümü'nün Karesi Yöresi sınırları içinde yer almaktadır. Balya'nın toplam yüzölçümü 793 km2'dir. Bu çalışmada öncelikle Balya ilçesinin jeomorfolojik özellikleri ile arazi kullanım özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Sonrasında ise jeomorfolojik özellikler ile arazi kullanım arasındaki ilişkiler irdelenmiştir. Bunun sonucunda inceleme alanındaki hâlihazır arazi kullanım türlerinin arazinin gerçek potansiyeline uygunlukları sorgulanmıştır. Çalışmanın hazırlanması esnasında öncelikle literatür taraması yapılmış, farklı kurum ve kuruluşlardan elde edilen haritalar sayısallaştırılmış ve arazi incelemeleri yapılmıştır. Son aşamada elde edilen veriler harmanlanmış ve rapor haline dönüştürülmüştür. Buna göre Balya ilçesinin %95' i platolardan oluşmaktadır. Geriye kalan kısmı ise ova ve vadi tabanları ile dağlık araziler meydana getirmektedir. Genel arazi kullanım içinde en büyük pay ise %50,6 ile ormanlara, daha sonra tarım arazilerine aittir. Analizler sonucunda inceleme alanında jeomorfolojik özelliklerin tarıma uygun olmadığı alanlar dışında da tarım faaliyetlerinin yürütüldüğü tespit edilmiştir. Bu durum, yetiştirilen ürün, kalitesi, miktarı üzerinde olumsuz yönde sonuçlar doğurmakta, ayrıca erozyon miktarının artışına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Balya district, in the province of Balıkesir is located South Marmara Region Department within the boundaries of the department of Karesi. The acreage of Balya is 793 km2. In this study, firstly land use characteristics and geomorphological features of the Balya district has been tried to determine. Then, the relationship between land use and geomorphological features are discussed. Real potential suitability of the land for topographic land use types in the study area as a result of this has been examined. During preparation of the studies, firstly field works have been done, maps which obtained from different institutions and organization have been digitized and site investigations have been made. In the last stage, obtained data has been combined and transformed it into report. According to this % 95 of the district of Balya's consists of plateaus. The remainder mountainous terrain with plains and valley bottoms constitute. The largests share of the land use in the forests with %,50,6 then it belongs to agricultural land. As a result of the analysis in the study area, except in areas not suitable for agriculture has been determined that execution of the geomorphology in agriculture. This situation raised product quality, the amount is on the negative consequences, also it leads to an increase in the amount of erosion.