Evlilik uyumu ile tolerans düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between marital adjustment and tolerance level
  1. Tez No: 442987
  2. Yazar: ÖZKAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMEND ERSANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: evlilik, evlilik uyumu, hoşgörü, tolerans, marriage, marital adjustment, clemency, tolerance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada öncelikle, evli bireylerin evlilik uyum ile tolerans düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Bunun yanında evli bireylerin cinsiyet, yaş, kendilerinin ve eşlerinin öğrenim durumları, evlilik süreleri, algıladıkları sosyoekonomik ve mutluluk düzeyleri, yaşadıkları yerleşim yeri gibi değişkenler ile evlilik uyum ve tolerans düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini 2010 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verileri doğrultusunda Samsun ilinde ikamet eden 312.181 evli erkek ve 314.094 evli kadın olmak üzere toplamda 626.275 evli birey oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Locke ve Wallace (1959) tarafından geliştirilip, Tutarel-Kışlak (1999) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Evlilikte Uyum Ölçeği ve Ersanlı (2011) tarafından geliştirilen Tolerans Ölçeği ile araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. 150 evli kadın birey ve 150 evli erkek birey olmak üzere toplam 300 evli bireyden oluşan örneklem grubumuzun 194'ü şehir merkezinde, 106'sı ise köyde ikamet etmektedir. Elde edilen verilerin analizi için, Spearman's Rho istatistiği hesaplanmış, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri uygulanmıştır. İstatistiksel analizler sonunda, evli bireylerin evlilik uyum düzeyleri ile tolerans düzeyleri arasındaki farkın anlamlı olmadığı saptanmıştır. Evli bireylerin tolerans düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre; evlilik uyum düzeylerinin ise bireyin kendisinin ve eşinin öğrenim durumuna, algıladığı mutluluk düzeyine ve yaşamakta olduğu yerleşim yerine göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Yaş, evlilik süresi ve algılanan sosyoekonomik düzey ile gerek evlilik uyum düzeyi gerekse de tolerans düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular literatür doğrultusunda yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is primarily studied that whether there is a significant relationship between the level of tolerance and harmony of married individuals or not. Besides this, such variables as married individual's gender, age, educational status and those of their spouses, marriage period, the relationship between perceived socio-economic and happiness levels and their settlements and marital adjustment and tolerance levels were examined. The population of the study in accordance with the Turkey Statistical Institute data residing. In accordance with the Institute data in 2010, 312.181 married men and 314.094 married women, residing in Samsun, totally constitutes 626.275 married individuals. As data collection tool, The Marital Adjustment Scale developed by Locke and Wallace (1959), adapted to Turkish developed by Tutarel-Kışlak (1999), along with the personal information form prepared by the researcher, The Tolerance Scale developed by Ersanlı was used. 194 of our sample group lives in city and 106 lives in village, consisting of totally 300 married individuals, 150 of this is women and 150 of this is men. For the analysis of obtained data, Spearman's Rho statistics were calculated, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were used. As a result of the statistical analysis, it is determined that there is not a significant difference between the levels of marital adjustment of married individuals and their tolerance levels. It is concluded that tolerance levels of the married individuals differ according to the gender variable; marital adjustment levels of the individuals differ according to their both educational status, happiness levels and the place they live. It can not be found that there is a significant relationship either between marital adjustment levels or tolerance levels together with the age, marriage period and the perceived socio-economic levels. The findings obtained from this research was commented and suggested in accordance with the literature.