9. sınıf öğrencilerinin coğrafya dersine karşı tutumları (Kahramanmaraş örneği)
9th class students towards the course of geography (Kahramanmaraş sample)
- Tez No: 442998
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ZAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Tutum, Okul Türü, Coğrafya Dersi, Kahramanmaraş, Geography, Attitude, School type, Geography Lesson, Kahramanmaraş
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, 9. sınıf öğrencilerinin coğrafya dersine karşı tutumlarını ve öğrencilerin cinsiyetleri ile okudukları okul türünün coğrafya dersine karşı tutumlarını etkileyip etkilemediğini ortaya koymaktır. Etkili bir coğrafya eğitiminin yapılabilmesi ancak öğrencilerin coğrafya dersine yönelik tutumlarının bilinmesiyle olabilir. İşte bu araştırma bu tutumları ortaya koymakla önem arz etmektedir. Araştırmamın evrenini Kahramanmaraş İl merkezi oluşturmaktadır. Fakat araştırmanın yapıldığı yerde bütün okullara ve öğrencilere ulaşmanın zaman ve ekonomi yönünden zor olmasından dolayı; farklı liselerden örneklem belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini oluşturan öğrencilerin öğrenim gördükleri okulların seçiminde tesadüfî (random) örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, 2015–2016 Eğitim–Öğretim yılında, Kahramanmaraş İl merkezinde 10 farklı orta öğretim kurumunda öğrenim gören 558 öğrenci oluşturmaktadır. Ayrıca mümkün olduğunca farklı okul türünün olmasına dikkat edilmiştir Bu amaç doğrultusunda araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada, Kahramanmaraş İl merkezinde bulunan 10 farklı lisede öğrenim gören 9. sınıf öğrencilerinden 314'ü erkek, 244'ü kız, toplamda 558 öğrenci örneklem olarak seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak Güven ve Uzman (2006) tarafından geliştirilen ve 39 maddeden oluşan tutum ölçeği kullanılmış ve veriler belli değişkenlere göre SPSS'de analiz edilmiştir. Bulgulara göre, öğrencilerin genel olarak coğrafya dersine yönelik olumlu tutum sergilediği, cinsiyet ve okul türüne göre anlamlı bir farklar olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to put forward attitude of 9th class students towards the course of geography. Also it was aimed to put forward whether the gender of students and type of their school influence their attitude towards the course of geography. An effective geography course is only possible through knowing the attitude of students towards geography course. The universe of research is composed of Kahramanmaraş city centre. Random sampling method was used in selection of schools of students who compose the universe of study. Sampling group of the study is composed of students who receive education in 10 different secondary schools in Kahramanmaraş in 2015-2016 academic year. In this sense, descriptive survey model was used in the study which is one of the quantitative research methods. In this study, 558 students were chosen in total as sample among 9th class students who receive education at 10 different high-schools in Kahramanmaraş city centre; 314 of them are male and 244 are female. Attitude scale composed of 39 articles was used as data collection tool and data were analyzed in SPSS according to specific variables. According to findings, students generally exhibit positive attitude towards geography course and this attitude differs significantly according to gender and type of school.