Orta düzey İngilizce okuma derslerinde resimli komik hikâye kullanımının etkileri
The effects of comic strips use in intermediate-level English reading classes
  1. Tez No: 442997
  2. Yazar: ABOLFAZL ABDALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Resimli komik hikâyeler, Okuduğunu anlama, Yabancı dil olarak İngilizce öğrenenler, Görseller, Comic strips, Reading comprehension, EFL learners, Visuals
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, resimli komik hikâye kullanımının İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin okuma-anlamaları üzerine etkilerini incelemek için yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, ön-test-son-test yarı deneysel bir desen içeren deneysel bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen orta-düzey İngilizce yeterliliğine sahip 40 öğrenci çalışmanın katılımcıları olarak seçilmiştir. Katılımcılar, rastgele iki gruba ayrılan 16-18 yaş aralığındaki erkek öğrencilerdi. Kontrol grubu resimli komik hikâyelerin olmadığı okuma-anlama görevlerine tabi tutulurken, deneysel gruba okuma parçaları resimli komik hikâyeler eşliğinde verilmiştir. Her iki grup da 12 haftalık bir uygulamaya tabi tutulmuştur. Uygulamadan önce ve sonra, katılımcılara 21'er çoktan-seçmeli sorudan oluşan orta seviyede okuma anlama testleri verilmiştir. Uygulanan testin sonuçları, okuma öğretimlerinin her iki grupta da etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, daha detaylı analizler iki grup arasında öğrencilerin okuma performanslarının resimli komik hikâye kullanımından etkilendiğini gösteren anlamlı bir farklılığa işaret etmiştir. Çalışmanın bulguları, yabancı dil olarak İngilizce okuma öğretiminde görsellerin önemini gözler önüne sermektedir. Bu nedenle, yabancı dil olarak İngilizce öğrencileri sonuçlardan büyük ölçüde faydalanacaklardır. Sonuçlar, öğretmenlerin öğrencilerin derslerde okuma parçalarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için çeşitli görsel ve resimler kullanmaları gerektiğine işaret etmektedir. Çalışmanın bulguları, ayrıca, yabancı dil olarak İngilizce öğretimi materyal ve izlence tasarımcıları için de yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The present study was undertaken to examine the effects of using comic strips on EFL learners' reading comprehension. For this purpose, an experimental method of research was utilized, with a quasi-experimental design of pretest and posttest. 40 intermediate-level EFL students were selected as the participants of the study. The participants were all male students with the age range of 16-18 who were randomly assigned to two groups. The experimental group received the reading passage through comic strips whereas the control group went through the reading comprehension tasks without comic strips. Both groups went through 12 treatment sessions. Before and after the treatment, tests of reading comprehension at intermediate level containing 21 multiple-choice questions were given to the participants. The results of the t-test revealed that reading instructions were effective in both groups. However, more detailed analysis indicated a significant difference between the two groups that means the students' reading performances were affected by the use of comic strips. The findings of the study highlight the significance of visuals in teaching EFL reading. Therefore, EFL learners will greatly benefit from the results. The results suggest that teachers should use a variety of visuals and pictures in order to help learners comprehend reading texts in class. The findings of the study will also be useful for the EFL material and syllabus designers.