Age difference and foreign language learning in formal and informal settings
Resmi ve resmi olmayan eğitim ortamlarında yaş ve yabancı dil öğrenimi
  1. Tez No: 443004
  2. Yazar: SOULMAZ KHODADADI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY YAĞIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş, İkinci / Yabancı Dil Öğrenimi, Yetişkin, Çocuk, Age, foreign/ second language learning, adults, children
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı dil öğreniminde iki farklı faktör olan, yaş ve resmi ya da resmi olmayan öğrenme ortamlarının ikinci ya da yabancı dil öğrenimi üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Bazı bilim adamlarına göre, çocuklar dili doğal bir süreçte edinirken, yetişkinler ise genellikle dili bilinçli çabalar harcayarak ve resmi metotlarla öğrenmektedir. Bunun aksine diğerleri ise, çocuklar ve yetişkinler arasında dil öğrenimi açısından bir fark bulunmadığını düşünmektedir. Burada cevaplanmak istenen soru, dil öğreniminde gençler ve yetişkinler arasında bir fark olup olmadığı ve ortamın bu fark üzerindeki etkisidir. Bu sorunun yanıtlanması, öğrenciler, öğretmenler ve özellikle de, müfredat, dersler ve dil öğretimi ve öğrenimi ile ilgili programları hazırlayanlar için büyük önem arz etmektedir. Ancak, onlar yabancı dil öğrenimine başlanılması gereken uygun yaş ve ortamın oluşturulması konusunda karar verebilirler. Bu araştırmayı yürütmek için seksen öğrenci, dört gruba ayrılmış ve her grup yirmi İngilizce öğrencisinden oluşmuştur. Dört gruptan ikisi genç ve diğer ikisi ise yetişkin öğrencilerdir. Öğrencilerin eğitim süresi, iki farklı, resmi ve gayri resmi ortamda olmak üzere, kırk sekiz hafta sürmüştür. Eğitimin sonunda, bütün öğrencilere, düşünülen faktörlerin etkisini kontrol etmek amacıyla bir kriter olarak yeterlilik testi uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, dil öğreniminin çeşitli alanlarında farklılıklar mevcut olduğunu göstermiştir. Bu aynı zamanda öğrenme hızı ve tonlamanın ve dilbilgisi gibi dilin bazı unsurlarının diğerlerine kıyasla gençler tarafından daha iyi öğrenildiğini kapsamaktadır. Ortam faktörü dikkate alındığında, genç öğrencilerin resmi olmayan, yetişkinlerin ise resmi ortamlarda daha iyi oldukları görülmüştür. Belirgin olan durum ise, genç öğrencilerin, resmi ya da gayri resmi olsun bu ortamlarda, yabancı dil öğrenimi açısından, yetişkinlerden daha iyi durumda olmalarıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to discover the effect of two different factors in langue learning, the age of the language learner and the setting of the treatment, being formal or informal, in learning a second or foreign language. Some of the scholars in the field believe that a child or a preschooler acquires or picks up languages informally, whereas an older child or adult learns languages through conscious effort and often using formal methods. On the other hand, some others believe in indifferent learning of a second/foreign language by either an adult learner or a child. The question to be dealt with is that“Is there a difference between young or old learners of a foreign language, and what the influence of the setting is?”Answering this question is of great interest and importance for learners, teachers, and especially syllabus and course designers and those concerned with planning for language teaching and learning programs. However, they can make decisions about the proper age of starting to learn a foreign language and suitable condition in which the learners should be treated. To conduct this research, eighty subjects were divided into four groups, each group comprising twenty learners of English. Two groups of the four were young and the other two were older learners. The treatment period of teaching the subjects lasted forty eight weeks, in two different formal and informal settings. At the end of the treating time all the learners were given a proficiency test as a criterion to check the affectivity of the factors considered. As the result of the research revealed, there are some differences in various areas of language learning. This may also include the speed of learning, and intonation by young learners in a special period of time, and/or some aspects of language, including grammar which is learned better by older learners than the others. Considering the setting factor, young learners seem to be better being treated informally, while the older learners show better being treated formally. But what is clear is that younger foreign language learners are better than the older ones, either being taught in formal setting or treated informally.