Ortaokul matematik öğretmenlerinin öğretim yöntemlerine karşı düşünce ve önerilerinin değerlendirilmesi
Secondary school teacher of mathematics against the teaching methods evaluation of ideas and suggestions
  1. Tez No: 443009
  2. Yazar: ESİN BAŞ ÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim Matematik Öğretmenleri, Öğretim Yöntemleri, Primary School Math Teachers, Math Teaching Methods
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın temel amacı orta okul matematik öğretmenlerinin öğretim yöntemlerine karşı düşünce ve önerilerinin çalışma sürelerine göre değişiklik gösterip göstermediğini belirlemektir. Yine bu amaca bağlı olarak meslekte yeni sayılabilecek öğretmenler ile uzun zamandır bu mesleği icra eden öğretmenlerin eğitim yılı içerisinde öğretim yöntemlerine karşı düşünce ve önerilerindeki değişikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada öğretmen görüşlerinden yola çıkılarak öğretim yöntemlerinin kullanılması konusunda sorunları, eksiklikleri tespit etmeye ve bu doğrultuda çözüm önerileri sunmaya çalışılmıştır. Araştırma, 2014-2015 eğitim öğretim yılında Gümüşhane' de görev yapan 13 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma betimsel nitelikte bir alan araştırmasıdır ve veri toplama aracı olarak anket yöntemi uygulanmıştır. Ankette açık uçlu sorulara ve derecelendirme sorularına yer verilmiştir. Bu anket, 2014-2015 eğitim öğretim yılının birinci ve ikinci dönemleri olmak üzere araştırmaya katılan öğretmenlere iki defa uygulanmıştır. Öğretmenlere yapılan anketler betimsel analizle değerlendirilmiştir. Verilerin yorumlanması sonucunda araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük bir kısmının öğrenci merkezli öğretimin tam olarak uygulanabileceğine inanmadığı, öğrenci merkezli öğretimin uygulanabileceğini düşünen öğretmenlerin de en çok kullandıkları yöntemlerin geleneksel öğretim yöntemleri olduğu tespit edilmiştir. Mesleki deneyime göre kıyaslama yapılmış ve 1-3 yıllık kıdeme sahip öğretmenlerin öğretim yöntemlerinin uygulanabileceğine dair inancı daha yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin derse etkin katılımı ve bilgilerin kalıcı olması için uygulanan yöntemler bakımından değerlendirme yapıldığında ise 7-10 yıllık kıdeme sahip öğretmenlerin lehine bir durum olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin eğitim sürecinde geleneksel öğretim lehine düşüncelerinin değiştiği ve bu yönde uygulamalarının arttığı saptanmıştır. 1-3 yıllık kıdeme sahip öğretmenlerde bu değişimin daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to determine whether thoughts and suggestions of maths teachers in primary school show changes regarding working time towards the methods of teaching. Likewise, concerning this aim, the goal is to be examine the changes in suggestions and thoughts of new teacher and experienced teachers during school year. In this research, by looking the point of view of teachers, it is tried to offer problems and lacks in using the technics of teaching and in this direction, to put forward solutions suggestions. Study was conducted during the academic year 2014-2015 with the participation of 13 teachers who worked in Gümüşhane. This research is a field of study which descriptive nature and the survey method was used to collect data. It has been mentioned to open-ended and rating questions in the survey. This survey was applied twice in 2014-2015 academic year that the training of teachers involved in the research, including the first and second period. Surveys Teachers are evaluated by descriptive analysis. It has been determined as a result of interpretation of this datas, most of the teachers participating research have not believed that student-centered teaching may apply completely and also that teachers thinking that student-centered may apply have used traditional methods mostly. Comparisons based on Professional experience have been made and the belief regarding the application of teaching methods of teachers who have 1-3 years of experienced have been found higher. Active participation of the students and when evaluation have been done with regard to methods applied for being permanent, it has been concluded that this is in favour of these teachers who have 7-10 years of experienced besides, thoughts of teachers in favor of traditional methods of changed during training and applications have increased in this direction. It has been seen that this changeis more for the teachers who have 1-3 years of experienced.