Mobil ortamlarda alıştırma uygulama yazılımlarının içerik gönderim periyotları, soru türü ve geri bildirim açısından incelenmesi: KPSSCELL örneği
Analysis of exercise application softwares on mobile platforms in terms of content delivery periods, question types and feedback: KPSSCELL sample
- Tez No: 443008
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ARPACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitsel alıĢtırma uygulama, mobil öğrenme, geri bildirim, soru türleri, periyot, educational training applications, mobile learning, feedback, question types, period
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada mobil ortamlarda geliştirilen eğitsel alıştırma uygulama yazılımlarında kullanılan içerik gönderim periyotları, soru türleri (çoktan seçmeli, boşluk doldurma ve doğru - yanlış) ve geri bildirim açısından öğrenci kullanım tercihlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda mobil cihazların Android işletim sistemine uygun bir alıştırma uygulama yazılımı geliştirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Atatürk üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinde öğrenim gören Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümü son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma grubu 23 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Yarı yapılandırılmış görüşme formu ve geliştirilen uygulamanın log kayıtları kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen nitel veriler içerik analiz yöntemi ile analiz yapılmıştır. Mobil ortamda geliştirilen eğitsel alıştırma uygulama yazılımlarında öğrencilerin genellikle bildirim almak istedikleri periyot aralığı, bu alıştırma uygulama yazılımlarında kullanılan soru türleri ve bu sorular sonunda verilen geri bildirimler incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda öğrencilerin genellikle öğleden sonra bildirim aldıkları tespit edilmiştir. Ayrıca mobil cihazlarda yapılan alıştırma uygulama yazılımlarında boşluk doldurma soru türünde öğrencilerin sıkıntı çektikleri görülmüştür. Bunların yanı sıra öğrencilerin sorular sonunda geri bildirim alması öğrencilerin konu hakkında yönlendirildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin genellikle bildirimleri öğleden sonra aldıkları ortaya çıkmıştır. Mobil ortamlarda kullanılan soru türlerinde boşluk doldurma soru türünün kullanmasında mobil cihazın dezavantajlarından dolayı kullanılmasında sıkıntılara sebep olduğu görülmüştür. Ayrıca mobil cihazlarda verilen geri bildirimlerin verilmesinde öğrencilerin derslerde yönlendirilmesine önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, exercise periods used in the shipping educational exercises developed application software in the mobile environment, with types of questions (multiple choice, fill in the blanks, and true - false) and was aimed to evaluate in terms of feedback.In this context, an appropriate exercise application software to the Android operating system for mobile devices has been developed. Case studies of qualitative research methods were used in this study. Working group of the research was created with Kazim Karabekir Faculty of Education's last class graduate students. The working group consists of 23 students. A semi-structured interview forms for data collection were used in the study and application log records. Qualitative data obtained from the analysis of semi-structured interview was conducted with the content analysis method. Mobile application software developed in educational practice period usually range in which they want to receive notifications of the students, the types of questions used in this exercise has examined the application software and the feedback given at the end of these questions. Students in this examination were found to usually receive notification in the afternoon. In addition, fill in the blanks type of questions in exercise application software on mobile devices of students were found to suffer.As well as students receive feedback at the end of the questions it has been identified that directed the students. As a result students often receive notification in the afternoon. The use of space-filling question types in question types used in mobile environments because of their disadvantages in the use of mobile devices has been shown to cause trouble. It has also been found that the delivery of student feedback given on mobile devices have an important effect on the course to be forwarded.