Dağılma sürecindeki Yugoslavya'da kimlik çatışmalarının sosyal inşacılık kuramı çerçevesinde incelenmesi
Identity conflicts in the process of disintegration of Yugoslavia in the context of social constructivism theory
  1. Tez No: 443041
  2. Yazar: ÖZGE KOBAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL KIRKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal İnşacılık, Yugoslavya, Kimlik, Kimlik Çatışmaları, Balkanlar, Social Constructivism, Yugoslavia, Identity, Identity Conflicts, Balkans
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kimlik inşa sürecindeki her aşama vazgeçilmezdir. Yugoslavya'nın dağılma süreci de buna istisna olmamıştır. Yugoslavya'nın dağılma sürecindeki kimlik çatışmaları kimlik inşa sürecinde atlanan en ufak bir ayrıntının bile ne kadar önemli olabileceğini göstermiştir. Çalışma ile, gelecekte yaşanabilecek benzer çatışma süreçlerinde uygulanacak politikalarda, geçmişte yapılan hataların fark edilerek tekrarlanmaması amacı güdülmüştür. Kimlik kavramının ne kadar güçlü ve etkili bir kavram olduğu açıkça ortaya konmuş ve Yugoslavya'nın hassas dengesinde Yugoslav kimliğinin başarısızlığının sebeplerine değinilmiştir. Çalışmada, literatür tarama ve edinilen bilgilerin yorumlanması yöntemi ile Sosyal İnşacılık teorisinin Uluslararası İlişkiler'i nasıl okuduğu ve kimliğe verdiği önem anlatılmış, eski Yugoslavya Cumhuriyetleri'ni etkisi altına alan kimlik çatışmaları tarihsel süreç içerisinde işlenmiş ve bu kimlik çatışmaları Sosyal İnşacılık teorisi kapsamında incelenerek örneklenmiştir. Daha sonra Yugoslavya'nın dağılma aşamasına kadar olan çatışmaların geçmişi araştırılmış ve dağılma aşamasında da aynı karakteristik özellikleri gösterip göstermediği incelenmiştir. Sosyal İnşacılık teorisi modern hayatın modern sorunlarıyla ilgilenir ve onlara çözümler sunar. Temel düşüncesi kimliklerin çıkarları, çıkarların da politikaları belirlediğidir. Yugoslavya'daki ulusların kurulması ve dağılması sırasında kimliklerin geçirdiği değişimler oldukça önemlidir. Bu çalışmada Sosyal İnşacı teorinin konuyla ilgili argümanları ile gerçekleşenler arasında karşılaştırma yapılmıştır. Gerçekleşen argümanlar örneklerle açıklanmıştır. Yugoslav kimliğinin başarısızlığı konusunda varılan temel sonuç, kimliğin kültürel altyapı ile beslenmemiş olmasıdır. Benzer şekilde yerel kimliklerin güçlü kalmasının başlıca sebebi tarihsel ve kültürel geçmişin köklü olması, düşmanlıklarla veya dostluklarla beslenmesidir. Gelecekte aynı acıların yaşanmaması için yerel kimlikler yok edilmeden çatı kimliğin önemi arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Each step of the process of identity building is essential. And the process of Yugoslavia's disintegration has not been an exception. The identity conflicts during the disintegration process of Yugoslavia have shown how important even one little detail that is missed out during the identity building process can be. With the study, the goal that was pursued is not to repeat the mistakes that were made in the past again on the policies that will be implemented during the similar conflicts that may occur in the future by realizing the mistakes. How powerful and effective the concept of identity is evidently revealed, and the reasons behind the failure of the Yugoslavian identity in the fragile balance of Yugoslavia are mentioned. In the study, how the Social Constructionism theory studies the International Relations and values identity is explained by the method of literature review and interpreting the acquired information, and the identity conflicts that took hold of the early Republic of Yugoslavia are processed in the historical process and those conflicts are analyzed and exemplified within the scope of Social Constructionism theory. Then, the history of the conflicts until the disintegration stage of Yugoslavia is researched, and whether the same characteristics were displayed in the process of disintegration or not is examined. The Social Constructionism theory deals with the modern issues of life and offers solutions about those issues. Its elementary idea is that the identities determine the interests, and the interests determine the policies. During the establishment and disintegration of the nations in Yugoslavia, the changes that the identities undergo are rather important. In this study, the arguments of the Social Constructionism theory regarding this matter are compared with the reality. The arguments that actualized are explained with examples. The basic conclusion about the failure of the Yugoslavian identity is that identity was not nourished with a cultural infrastructure. In order not to suffer from the same in the future, the importance of the roof-identity must be increased without destroying the local identities.