Yarı başkanlık hükümet sistemi ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Semi-presidental government system and practicality of this system in Turkey
  1. Tez No: 443045
  2. Yazar: MUSTAFA FAHRİ MİRHANOĞULLARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OKŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Parlamenter Hükümet Sistemi, BaĢkanlık Hükümet Sistemi, Yarı BaĢkanlık Hükümet Sistemi, parliamentary government system, presidential government system, semi- presidential government system
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, parlamenter ve başkanlık hükümet sistemleri farklı ülkelerdeki uygulamalarıyla birlikte ana hatlarıyla irdelenmiş olup, yarı başkanlık hükümet sistemi ve bu hükümet sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, parlamenter hükümet sisteminin ortaya çıkışına, yapısına, avantajlarına, dezavantajlarına, başkanlık hükümet sisteminin tanımlarına, başkanlık hükümet sisteminin olumlu ve olumsuz yanlarına, dünyada başkanlık hükümet sistemi ile yönetilen ülkelere, Türkiye'deki başkanlık hükümet sistemi ile ilgili yapılan tartışmalara; ikinci bölümde, yarı başkanlık hükümet sisteminin tanımına, yarı başkanlık hükümet sisteminin öne çıkan özelliklerine, yarı başkanlık hükümet sisteminin uygulandığı ülkelere, Türkiye'deki yarı başkanlık hükümet sistemi ile ilgili yapılan tartışmalara yer verilmiştir. Son bölümde ise yarı başkanlık hükümet sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, parliamentary and presidential government systems have been studied generally with the practices seen in different countries and semi- presidential government system and the practicality of this system in Turkey have been analyzed. This study consist of three parts.In the first part, the emergence of parliamentary government system, its structure, advantages, disadvantages, the definitions of presidential government system, the positive and negative sides of presidential government system, the countries which are governed with presidential government system, disscussions about presidential government system in Turkey have been analyzed; in the second part, the definiton of semi-presidential government system, the prominent features of semi-presidential government system is practiced, discussions about semi- presidential government system in Turkey have been included.In the last part, the practicality of semi-presidential government system in Turkey has been analyzed.