Türkiye'de hükümet sistemi tartışmaları ve parlamenter sisteme yöneltilen eleştiriler: Başkanlık sisteminin uygulanabilirliği üzerine bir değerlendirme
Discussions on the government system in Turkey and critiques to the parliamentary system: An assesment on the applicability of the presidey system
  1. Tez No: 492994
  2. Yazar: MUSTAFA İŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Başkanlık Sistemi, Yarı Başkanlık Sistemi, Parlamenter Sistem, Presidential System, Semi-Presidential System, Parliamentary System
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Türkiye de yönetim ve hükümet sistemlerine yönelik tartışmalar Osmanlı im-paratorluğuna kadar uzanmaktadır. III. Selim ile kısmi batılılaşma hareketi Tanzimat ve Islahat fermanı ile doruğa ulaşmıştır. Türkiye bu dönemden itibaren yönetsel ve siyasal sistemin yeniden yapılandırılması konularında yüzünü batıya çevirmiştir. Bu bağlamda Türkiye deki hükümet sistemi tartışmalarının yeni bir olgu olduğu söylene-mez. Siyasal sistem açısından Meşruti yönetim, Meclis hükümeti sistemi ve Parlamen-ter sistem denemeleri ülkemizin siyasal hayatına damga vurmuştur. Türkiye de son dönemdeki hükümet sistemi tartışmalarının odağında parlamenter sistemin çıkmazları ve siyasal istikrar konuları ön plana çıkmaktadır. Güçlü iktidar, etkin yönetme ve güç-lü muhalefet yapısı perspektifinden ülkemizde alternatif siyasal sistem arayışları özel-likle zayıf koalisyon hükümetlerinin ülkede oluşturduğu olumsuz sonuçlar noktasında daha güçlü bir şekilde tartışılmaya başlandığı görülmektedir. Tartışmaların odağında 2007 Anayasa değişikliği ile birlikte Türkiye de baş-kanlık, yarı başkanlık ya da“Türk Tipi Başkanlık”başlıkları gündemdeki yerini koru-maktadır. Bu Yüksek Lisans Tezinin temel amacı da tartışmalar doğrultusunda Par-lamenter sistemin çıkmazlarını ortaya koymak; Türkiye'nin Siyasal, kültürel ve top-lumsal tarihi geçmişi ile ilişkili olarak başkanlık ya da Türk tipi başkanlık sisteminin uygulanabilirliğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The discussions about the management and government systems in Turkey extend to the Ottoman imperialism. The partial westernization movement with III. Selim reached its peak with Tanzimat and Islahat Fermanı. From this period, Turkey has turned its face west to the restructuring of the administrative and political sys-tem. In this context, it can not be said that the debate of the government system in Turkey is a new phenomenon. In terms of political system, Meşruti administration, parliamentary government system and parliamentary system tests have marked the political life of our country. In Turkey, the parliamentary system and the political stability issues are at the forefront of the recent government system debate. From the perspective of strong power, effective governance and strong opposition structure, it seems that the quest for an alternative political system in our country has begun to be discussed more strongly, especially at the negative consequences of poor coalition governments in the country. With the 2007 Constitutional amendment at the center of the discussions, the presidency, semi-presidency or“Turk-type Presidency”headings in Turkey are on the agenda. The main aim of this Master's thesis is to put forward the problems of the Parliamentary system in the direction of the discussions; Is to demonstrate the appli-cability of presidential or Turkish presidential system ministries in relation to Turkey's political, cultural and social history.