Çocuğun değeri: Adana araştırması
Value of child: Adana research
  1. Tez No: 443057
  2. Yazar: MEHMET DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ AYNUR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Kavramı, Aile Yapısı, Çocuğun Değeri, Psikolojik Beklentiler, Faydacıl / Maddi Beklentiler, The concept of child, The family form, The value of child, Pyschologival Expectations, Utilitarian / materialist expectations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı“Günümüzde neden çocuk yaparız?”,“Çocuğun değeri nedir?”,“Cinsiyetin çocuğun değeri açısından önemi var mı?”ve“Çocuktan ne bekleriz?”gibi sorulara yanıt bulmaktır. Bu kapsamda 2016 yılında Adana ilinde yaşayan insanların“çocuk”kavramına bakışı ve düşünceleri öğrenilmeye çalışılmıştır. Çocuğun anne ve babasının gözündeki değeri, bunun doğurganlıkla ilişkisi, anne babaların çocuğa yaptıkları/planladıkları yatırım ile çocuktan psikolojik, sosyal ve maddi beklentileri incelenmiştir. Ayrıca yapılan çocuk sayısına ve cinsiyetin etkilerine de bakılmıştır. Çalışmanın Adana ilinde yapılmasında Adana'nın çok kültürlü yapısı, farklı bakış açıları ve değerleri ile farklı sosyoekonomik düzeylerdeki insanları bir arada barındırıyor olması ve bulunduğu bölgenin metropol kenti olması etkili olmuştur. Bu çalışma, betimleyici bir araştırmadır ve bilgiler tarama (survey) yöntemi ile toplanmıştır.“Çocuğun Değeri”araştırması ilk kez 1975 – 1980 yılları arasında Kore, Filipinler, Singapur, Tayvan, Tayland, Türkiye, Endonezya (Java ve Sudan), ABD ve Almanya'da paralel çalışmalar şeklinde evli kişiler üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışmanın Türkiye'deki ayağını Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı (1981) yapmıştır. Bu çalışmada da Kağıtçıbaşı (1981)'nın kullandığı formun kısaltılmış hali kullanılarak, Adana'nın dört merkez ilçesinden çalışmaya katılan katılımcılardan elde edilen sonuçlar, Kağıtçıbaşı (1981) ve bu çalışmanın kısmi tekrarları olan Kağıtçıbaşı ve Ataca (2005) ile Kağıtçıbaşı, Ataca ve Diri (2005)'nin elde ettiği bulgular ile kıyaslanarak zaman içerisindeki değişimi incelenmiş ve“Aile Değişimi Kuramı”üzerinden yorumlanmıştır. Sonuçlar incelendiğinde çocuğun maddi/faydacıl değeri azalırken psikolojik değerinin yükseldiği; bununla beraber yapılan çocuk sayısı, cinsiyetin önemi ve çocuktan beklentilerinde değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore these questions:“Why do we give birth recent times?”,“What is the value of a child?”,“Is the sex important for the value of a child?”,“what do we expect from a child?”. To this extend, we tried to learn the thoughts of people who lives in Adana about the notion of“child”in 2016. The value of a child for this parents, the relationship between the child and fertility, parents' expectations and plans of intestments for their children and the psychological and sociological expectations from their child have been concerned. Also the number of children a family has and the effect of sex were assessed. The recent study was carried out in Adana because Adana has various cultural background, people from different point of view and different socioeconomic level and Adana is a metropol are effective. This is a descriptive study and all the data have been collected by surveying. The research“The Value of Child”was firstly carried out in between 1975-1980 with the paralel studies among married couples Indonesia (Sundanese and Javanese samples), Korea, the Philippines, Singapore, Taiwan, Thailand, Turkey, and the United States and Germany. Prof. Dr. Ciğdem Kağıtçıbaşı (1981) is the coordinator of the study in Turkey. In this study a brief form of questionnaire that Kağıtçıbaşı used was confirmed. The results of the participations of people living in four main towns in Adana were compared to the changes, in time from Kağıtçıbaşı's (1981) research than Kağıtçıbaşı and Ataca (2005) and Kağıtçıbaşı, Ataca and Diri (2005), were commented with Model of Family Change. According to the result it was found that while decreasing the material/utilitarian value of child, the psychological value is increasing; in addition to this it has been seen that the importance of the number of children sex and the expectations from a child changes.