Ana haber bültenlerinin travmatik etkileri
Traumatic effects of home news bulletin
- Tez No: 443062
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ AYNUR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kitle iletişimi, Televizyon Haberleri, Travma, İçerik Analizi, Mass communication, Television News, Trauma, Content Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüzde haberi yayma işlevi kitle iletişim araçları ile sağlanmaktadır. Kitle iletişimi, profesyonel insanlar tarafından, endüstriyel bir yapı içerisinde oluşturulan mesajların, teknolojik aygıtlar aracılığıyla, mekansal olarak uzaklardaki, eğitim, gelir, yaş ve cinsiyet açısından farklı kitlelere ulaştırıldığı, etkileri ve sonuçları açısından karmaşık bir süreç olarak tanımlamak mümkündür. (DİE,05..5.2016,www.acıkogretimadalet.com) Gününüzde kitle iletişim araçları denenince akla gelen en yaygın türleri gazete , radyo, sinema, İnternet ve televizyondur. Bireylerin kendilerince farklı amaçlarıyla izlendikleri televizyonun önemini koruyan program türleri içinde televizyonda yayınlanan ana haber bültenleri bulunmaktadır. Ana haber bültenleri , gün içinde ülkemizde ve dünyada yaşanılan gerçek olayları izleyiciye sunma iddiasında olan bir program türüdür. Ancak gün içinde yaşanılan olayları evlerimize getiren ana haber bültenleri , toplum hafızasında kalıcı izler bırakabilecek olayları da evlerimize getirmekte ve bu olayların şok edici , korkutucu veya üzücü etkileri kişilerde travmatik izler bırakabilmektedir. Bu çalışmada, ana haber bültenlerinin travmatik etkileri üzerinde durulmaktadır. Yaşanılan gerçek olayların profesyoneller tarafından haberleştirilmesi ve kitle iletişim araçlarıyla izleyiciye aktarılması sürecinde haberin, haber değeri kadar önemli olan unsur haberin algılanış biçimidir. Haberi izleyen birey haberin içeriğindeki travmatik olaydan etkilenerek, kendi yaşantısında gerçekleşen travmatik olayı hatırlayabilir yada travmatik olayı yaşayan kişi ile empatik bir bağ kurabilir. Kurulan bu empatik bağ haberi izleyen kişi açısından ikincil travmalara sebep olabilir. İkincil travmalar izlenilen travmatik olayın kişinin kendi başına da gelebileceği düşüncesiyle suç korkusuna sebep olabilir. On gün boyunca izlenen iki ayrı televizyon kanalının haber bültenlerinde yayınlanan haberlerin içinden travmatik etkileri olduğu düşünülen haberler belirlenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda incelenen toplam 417 haber içinde iki yüz bir tanesi travmatik bulunmuştur. İncelenen ana haber bültenlerinden Show Tv Ana Haber Bülteni'nin de verilen toplam haberin % 44.60'ı , Fox Tv Ana Haber Bülteni'nin de verilen toplam haberin %45.32 ' sinin travmatik içerikli haberler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Verilen haberlerin neredeyse yarısını travmatik içerilikli olduğu düşünüldüğünde ana haber bültenlerinin travmatik etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the news spread function is provided by mass media. Mass communication, by professional people, the posts created in the industrial structure through technological devices, spatially distant, education, income, age and gender in terms of the delivery to different audiences, effects and can be defined as a complex process in terms of results. (SIS, 05. .5.2016, www.acıkogretimadalet.co I) have been tried by the media in your day that comes to mind most common types of newspaper, radio, cinema, internet and television. of their own different purposes of the importance of protecting program types, the main news bulletins aired on television in the television they watched individual bulunmaktadır. until newsletters, real events experienced in our country and the world during the day is a type of program which claims to offer the audience. But the main news event of that day was living in our homes, society will leave an indelible mark in the memory of events in our home and bring shocking of these incidents, which could leave traces in traumatic frightening or distressing effects people. This study focuses on the traumatic effects of the main news bulletin. Delivering news by professionals experienced in real events and news in the process of transferring to the audience with the mass media, news value is as important as the elements of the perception of the news. individuals affected by traumatic events in the news following the news content, people who can remember traumatic events or traumatic events that have occurred in their lives can be established with an empathic bond. Established empathic bond news in terms of the following persons may cause secondary trauma. The traumatic events that followed Secondary trauma can cause a person's fear of crime can come with the idea on his own. It followed for ten days through the traumatic effects of two television channels of the news published in the newsletter the news is thought to be determined. Two hundred of the total 417 reports examined in the examination result has been a traumatic one. The analysis of the main news bulletins Show TV main news from the 44.60% of the total news, Fox TV main news from the 45.32% of the total news' has reached the conclusion that the tray containing the traumatic news. Considering that almost half of those given içerilikl traumatic news reached the conclusion that the traumatic effects of the main news bulletin.