Bazı demografik özelliklere göre farklı kuşakların yaşam doyumlarının incelenmesi
Analyses of different generations of life saticfaction according to the some demographic characteristics
  1. Tez No: 443074
  2. Yazar: BURCU BAYDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak, Kuşak Farklılıkları, Yaşam Doyumu, Değişim, Generation, Generation Differences, Life Satisfaction, Change
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı kuşaklara ait bireylerin cinsiyet, ekonomik düzey, eğitim durumu, geçmiş yaşam memnuniyetleri ve gelecek hedeflerine dair oluşturdukları algılar ile yaşam doyumları arasında anlamlı farklılık olup olmadığını incelemektir. Çalışmanın evreni, 2015-2016 eğitim öğretim yılı içerisinde Adana ilinin merkez dört ilçesinde bulunan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin aileleri, ayrıca da kendilerinden oluşmaktadır. Örneklem ise, Adana ili Seyhan, Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam'da bulunan tüm okullardan tabakalı örneklem yöntemine uygun olarak seçilen öğrenci ve ailelerinden oluşmaktadır. Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünden edinilen veriler doğrultusunda her bölgenin öğrenci nüfusuna göre tabakalama yapılarak, seçkisiz olarak belirlenen 1337 kişi ile çalışılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaşam doyum düzeylerinin ölçümlenmesi amacıyla“Yaşam Doyum Ölçeği”, bağımsız değişkenlerimiz olan kuşak bilgisi (yaş aralığı), cinsiyet vb demografik bilgilerin belirlenmesi amacıyla da“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, kuşaklara göre yaşam doyumu anlamlı bir farklılık göstermiş olup, Sessiz kuşağın yaşam doyum düzeyinin BB, X ve Y kuşağından daha düşük olduğu; BB kuşağının yaşam doyum puan ortalamasının da X kuşağından fazla olduğu son olarak da Z kuşağının yaşam doyum düzeyinin BB, X ve Y kuşaklarından fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kuşak ve gelecek algısı ortak etkisinin yaşam doyum düzeyi açısından anlamlı bir fark göstermediği bulgulanmış ancak yaşam doyumu ile gelecek algısı arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Kuşak ve geçmiş algısı ortak etkisinin yaşam doyum düzeyi açısından anlamlı bir fark oluşturmadığı, buna karşın yaşam doyum ile geçmiş algısı arasında anlamlı bir fark olduğu edinilen diğer bir sonuç olmuştur. Yaşam doyum puanları üzerinde, aylık gelir düzeyi ana etkisine göre anlamlı bir fark bulunmamıştır, ancak kuşak ve aylık gelir düzeyi ortak etkisinin yaşam doyum düzeyi açısından bakıldığında anlamlı bir fark oluşturduğu görülmektedir. Eğitim düzeyi ve yaşam doyumu ayrıca cinsiyet ve yaşam doyumu arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Aynı şekilde, kuşak ve eğitim düzeyi ortak etkisi açısından, ek olarak kuşak ve cinsiyet ortak etkisinin de yaşam doyum düzeyi açısından anlamlı bir fark oluşturmadığı sonuçları da çalışma sonucunda elde edilen diğer bulgulardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to observe if there is a significant difference between life satisfactions and senses formed by people belonging to different generations concerning financial degree,aducational background,previous satisfactions and future targets. The population area of this study consists of the families and also the students of primary,secondary and high schools situated in four center towns of Adana in terms of the years 2015-2016. And the sample consists of the students and their families chosen according to stratified sampling method from all the schools situated in towns of Adana such as Seyhan,Çukurova,Yüreğir and Sarıçam.In line with data obtained from National Education Directorate of Adana, the study has been carried out with 1337 people determined randomly and stratificated according to the pupil population of each region.''Life Satisfaction Scale'' has been applied for the purpose of measuring life satisfaction level of the individuals participated in the study and ''self description form''has been applied to state a piece of demographic information such as gender and generation data (age range) which are independent variances of us. As a result of this research,life satisfaction has shown a meaningful difference from generation to generation and life satisfaction level of mute generation is lower than BB,X and Y generations;life satisfaction average point of BB is higher than X generation and finally life satisfaction level of Z generation is higher than BB, X and Y generations. It has been found that there is no meaningful difference of generation and background perception common effect on life satisfaction level,on the other hand a meaningful difference has been detected between life satisfaction and future perception. Another consequence is that there is no meaningful difference of generation and background perception common effect on life satisfaction level but however there is a significant difference between life satisfaction and background perception. There hasn't been found a meaningful difference on life satisfaction point according to main effect of monthly income level,however it might be noticed that there is a significant difference when we observe generation and monthly income level common effect from the point of life satisfaction level. It hasn't been detected a meaningful difference between educational level and life satisfaction and also the gender and life satisfaction.Similarly,another finding of the research is thatthere is no significant difference from the point of generation and aducation level common effect and in addition to this generation and gender common effect on life saticfation level.