Uluslararası ekonomi politiği açısından Türkiye-İran ilişkileri
International political economy in terms of Turkey-İran relations
- Tez No: 443092
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YAŞAR HACISALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İran-Türkiye İlişkileri, Bölgesel Güç, Ortadoğu'da Nükleer Silah
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Türkiye ve İran, coğrafî konum, tarih, jeopolitik, nüfus ve kültürel kimlik itibarîyle Ortadoğu bölgesinin en önemli ülkeleridir. İki ülkenin de, iyi komşuluk ilişkilerine ihtiyacı vardır. Büyüklükleri, taraflara geniş bir coğrafî alanda işbirliği imkânı ve ihtiyacı sunmaktadır. İran, Türkiye'ye Orta Asya'ya karayolu ulaşımı fırsatı sunarken Türkiye, İran için Avrupa'ya açılan bir kapı konumundadır. Konumları, taraflar açısından önemli stratejik değerler oluşturmaktadır. İran'ın, Türkiye üzerinden doğal kaynaklarını Avrupa pazarlarına sunma şansı varken, Türkiye de İran üzerinden Orta Asya ile çeşitli ekonomik ilişkiler kurma potansiyeline sahiptir. Ortadoğu'da, etkin olan bu iki ülke, sürekli bölgesel hegemonya mücadelesi ve rekabeti içindedir. Bu çalışmada, İran ve Türkiye ilişkilerinin seyrini anlamak için tüm unsurlar ve stratejileri bir bütünlük içinde ele alınmıştır. Türkiye-İran arasında gelişen ilişkilerin tarihsel, ekonomik, siyasi, Ortadoğu'da bölgesel güç olma arayışları, İran'ın, Türkiye'yi olduğu gibi birçok ülkeyi de tehdit eden nükleer silah üretiminin kontrol altına alınmasına kadar geniş çaplı bir araştırma yapılmış eski tarihlerden, günümüze kadar olan bilgiler toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey and Iran, its geographical location , history, geopolitics , are the most important countries of the Middle East as population and cultural identity. There is no need for the two countries good neighbourly relations. Sizes, offers the possibility and need of cooperation in a wide geographical area. Iran, Turkey, Central Asia road transport while offering an opportunity to Turkey, Iran opens the door to Europe. Locations of important strategic value in terms of the parties consists of. Iran, when you had the chance to present to the European market through Turkey natural resources, Turkey and Iran through Central Asia to build relationships with various economic potential. These two countries which are active in the Middle East, the continuous competition and struggle for regional hegemony. In this study, all the elements to understand the course of Iran and Turkey relations and strategy are discussed in a coherent way. The relations between Turkey and Iran, historical, economic, political, and seeking to be a regional power in the Middle East, Iran, Turkey, like many countries that threaten the production of nuclear weapons to be brought under control as a large-scale research was carried out, the information has been collected from ancient history up to the present day. Key Words : Iran-Turkey Relations, Regional Power, Nuclear Weapons In Middle East