Türkiye'deki suriyeli sığınmacıların sorunları: Nizip örneği
The problems of syrian refugees in Turkey: Ni̇zi̇p example
- Tez No: 443091
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye, sığınmacı, mülteci, uyum süreci, sığınmacı sorunları, Syria, refugee, fugitive, orientation period, refugee problems
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Zorunlu göç, geçmiş çağlardan günümüze, insan kitlelerinin çeşitli sorunlar karşısın da başvurdukları bir çözüm yolu olagelmiştir. Çağımızda zorunlu kitlesel göç, çoğunlukla savaş, siyasal ve toplumsal çatışmalar, salgın hastalıklar ve doğal afetler sonrası görülmektedir. 2011 yılından başlayarak şiddetini artıran Suriye'deki iç savaş neticesinde milyonlarca Suriyeli, ülkelerini terk etmek zorunda kalmış ve farklı ülkelere sığınarak koruma altına alınmıştır. Türkiye de, Suriyeli sığınmacıları misafir eden başlıca ülkelerden biridir. Bu kapsamda çalışma, Suriyeli sığınmacıların Türkiye'deki yaşam şartlarını, sosyal konumlarını ve karşılaştıkları sorunları incelemektedir. Çalışmada, Gaziantep'in Nizip ilçesinde ikamet eden sığınmacılar ile yapılan mülakatlarda elde edilen veriler üzerinden sığınmacıların istihdam, barınma, beslenme, ikamet tezkeresi harcı, sağlık, psikoloji ve eğitim ile ilgili sorunlarının, bağımlı değişken olarak, demografik olanlar başta olmak üzere, çeşitli bağımsız değişkenlere göre değişimi incelenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Kullanılan anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, kişilerin demografik bilgilerinin alındığı bölümdür. Bu bölümde ankete katılanların cinsiyet, yaş, medeni durum vb. bilgileri alınmıştır. Anketin ikinci bölümünde Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye getireceği siyasi, ekonomik vb. etkilerini anlamaya yönelik sorular sorulmuştur. Verilerin analizi SPSS programı ile yapılmış ve analizlerden %95 güven ile çalışılmıştır. Bu kapsamda öncelikli olarak katılımcıların demografik bilgilere göre dağılımları verilmiş ve daha sonra sığınmacıların Türkiye'de yaşadığı sorunlar derinlemesine incelenmiştir. Çalışma, Suriyeli sığınmacıların yaşam şartları ve yaşadıkları sosyal sorunları alan araştırması bulguları ile ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda Gaziantep' in Nizip ilçesinde ikamet eden 205 sığınmacının cevaplarına göre Türkiye'de yaşanan sorunlar yaşanma oranlarına göre incelendiğinde en fazla istihdam ve barınma ile ilgili sorun yaşanırken en az eğitim, beslenme, psikoloji ve sağlık ile ilgili sorun yaşandığı belirlenmiştir. Yaşanan sorunların yaşanma oranları ise şu şekildedir; Ankete cevap veren katılımcılardan Türkiye'de ikamet tezkeresi harcı ile ilgili sorunu olanların oranı %20,0 iken olmayanların %80,0'dir. Ankete cevap veren katılımcılardan Türkiye'de sağlık ile ilgili sorunu olanların oranı %16,6 iken olmayanların %83,4'tür. Ankete cevap veren katılımcılardan Türkiye'de eğitim ile ilgili sorunu olanların oranı %0,5 iken olmayanların %99,5'tir. Ankete cevap veren katılımcılardan Türkiye'de barınma ile ilgili sorunu olanların oranı %57,6 iken olmayanların %42,4'tür. Ankete cevap veren katılımcılardan Türkiye'de beslenme ile ilgili sorunu olanların oranı %26,6 iken olmayanların %73,4'tür. Ankete cevap veren katılımcılardan Türkiye'de istihdam ile ilgili sorunu olanların oranı %61,0 iken olmayanların %39,0'dur. Ankete cevap veren katılımcılardan Türkiye'de psikoloji ile ilgili sorunu olanların oranı %15,6 iken olmayanların %84,4'dür.
Özet (Çeviri)
Forced migration has been a solution for long terms used when groups of people faced with various problems. Nowadays, forced migration is seen as a result of wars, political and social conflicts, epidemic and natural disasters. With the beginning of 2011, civil war in Syria is growing day by day and millions of people living in Syria forced to leave their country and they have had to live in other countries. One of the most important countries hosting those people is Turkey. That study examines living conditions, social statues and problems of people coming from Syria. At that study, data was collected via interviews with refugees living in Nizip/Gaziantep. Dependent variables are problems about employment, accommodation, nutrition, accommodation fee, health, mental status and education. Independent variables are demographic properties and some other properties. Survey questionnaires are used as data collection tool. There are two parts at the survey from. At the first part, there is information about demographic properties about attendants. Gender, age, marital status and some other demographic properties are in that part. At the second part, there are question about politics, economic and some other problems aroused via refugees in Turkey. Those questions are prepared in order to understand those problems. Data is evaluated via SPSS (Statistical Program for Social Sciences). There is a 95 percent reliability percentage. Firstly, demographic properties of refugees are examined and secondly, problems faced by refugees are examined in detailed manner. At that study, living conditions and social problems faced by refugees from Syria are understood via data collected from fieldwork. At the end of the study, it is seen that, according to the results of data collected from refugee living in Nizip/Gaziantep, employment and accommodation are the most widely seen problems faced by refugees. On the other hand, education, nutrition, mental problems and health are the least widely seen problems faced by refugees. Percentages of those problems are listed as follows: 20 percent of the attendants face problems about accommodation fee while 80 percent don`t face problems about accommodation fee. 16,6 percent of the attendants face problems about health while 83,4 percent don`t face problems about health. 0,5 percent of the attendants face problems about education while 99,5 percent don`t face problems about health. 57,6 percent of the attendants face problems about accommodation while 42,4 percent don`t face problems about accommodation. 26,6 percent of the attendants face problems about nutrition while 73,4 percent don`t face problems about nutrition. 61 percent of the attendants face problems about employment while 39 percent don`t face problems about employment. 15,6 percent of the attendants face problems about mental health while 84,4 percent don`t face problems about mental health.