Türkiye'de bireysel emeklilik fonlarına para akışında performans ve maliyetin etkisi
Performance and cost influence in money flow to individual pension funds in Turkey
- Tez No: 443105
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Private Pension System, Fund Investment Determinants, Pension Fund
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma; Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemindeki uzun vadeli bireysel emeklilik fonlarına yönelen para akışlarına etki eden değişkenleri analiz etmeyi , modellemeyi ve aynı zamanda fona para akışında fon performans ve maliyetlerinin etkisini gözlemlemeyi amaçlar .Türkiye'de Bireysel Emeklilik sisteminde yer alan bireysel emeklilik fonlarına yatırım yapan yatırımcıların, tercihleri doğrultusunda fonlara para akışını etki eden değişkenleri analiz eden bir finansal modele daha önce ülkemiz literatüründe rastlanılmamıştır. Model için bireysel emeklilik sistemi Türkiye ile benzer özellikler gösteren İspanya için hazırlanmış ve Türkiye de 6-8 Haziran 2012 tarihinde gerçekleşen Avrupa Finansal Yönetim Derneği Uluslararası konferasında ilk versiyonu sunulan;İspanya da bireysel emeklilik planlarına para akışının değişkenlerini analiz eden finansal bir model (Ballester,2014) temel alınmıştır.Model için gereken veriler Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu ,Takasbank ve Rasyonet veri tabanından 2012 Ocak -2014 Aralık dönemi için derlenmiştir.Hazırlanan panel veri üzerinden E-views7 programı ile,sabit etkiler (fixed effect) ve rassal etkiler (random effect) yöntemleri ile veriler regrese edilerek yöntemin sınamaları yapılmış ve istatiki olarak uygun yöntemin sonuçları paylaşılmıştır. Çalışma;devlet desteği ile gelişme evresinde olan ülkemiz bireysel emeklilik sistemindeki fonlara para akışına etki eden değişkenleri modellemesi, fon performansının ve maliyetlerinin fona yönelen para akışına etkisini analiz etmesi açısından sektör yöneticilerine,bireysel emeklilik şirketlerine,sistemedeki düzenleyici ve denetleyici yapılara katkı sağlayıcı olacaktır. Anahtar Kelimeler :Bireysel Emeklilik Sistemi,Fon Para Akışı;Emeklilik Yatırım Fonu
Özet (Çeviri)
This study ; aims to analyze and model determinants of money flows directed to long-therm pension funds in the private pension system in turkey, also aims to monitor the impact of fund perfomance and cost in the flow of money to fund. The determinants of money flows to Turkey Private Pension Funds has not been extensively studied and any model has been able to found in the literature for Turkey Private Pension Funds Our study is based on model that has been prepapared and focused on determinants of equity pension plan flow for Spanish Pension Fund Market that has been presented at the Annual European Conferance of the Financial Management Association International (FMA),İstanbul,Turkey (Ballester,2014).Datas for the model were collected from Capital Markets Board of Turkey , Rasyonet database and Takasbank website.Using Panel data and E-views 7 program,we used different approaches to estimate the model with fixed effect and random effects method and statistical results of appropriate method were shared. We hope that this study will be useful for funds and sector managers,private pension system companies determining the strategies in terms of modelling investors behaviors and examining effect of the performance and cost to flow of money in the Turkey private pension system that was supported by Turkish Goverment.