Güncel sanatta form ve bedensel deneyim alanı olarak ev
Home as a bodly experience and the form in contemporary art
  1. Tez No: 723632
  2. Yazar: EMİNE GÖKÇE DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ATEŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, Nesne-Eşyalar, Sanat, Yer Yapmak, Art, House, Human, Making Place, Object-Belongings
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yeni dünya tasarısının çıpasızlık çevresinde düzenlenen yaşam modeli ve yaptırımları arasında sıkışan insanın, bugün özgürlük arayışlarının seyri değişmiştir. İnsan özgürlüğü kendi içsel yaşamında, yalnızlığında bulmuştur. Modern dünyanın bulanıklaşan sınırlarında insanın yitirdiği aidiyet alanlarını geri kazanma çabası olarak, yalnızlığını yaşadığı ev ve içindeki nesne, eşyalarla kurduğu ilişkisi önem kazanır. Ev ne kadar belli sınırları içeren bir yapı ise de insanın yeni dünyada günlük yaşamı içinde kaybolan değerleri ve yabancılaşma hali, onu ev ve eve ilişkin varlıklarla dolaysız olarak geliştirdiği ilişkilere yöneltir. İnsan sanat aracılığıyla da dolaysız bir ilişki kurduğu için sanat, ev ve ona ilişkin varlıklar ile ortaklık kurar. İnsanın ev ve eve ilişkin varlıklara olan yöneliminde, tasarlanan yaşamda maruz kaldığı hal ve olgular önemli görülmüştür. Yaşamın anlam ve değerinin hızlı dönüşümü sonucu, insanın mevcut paradigmaları kırma arzusu onu günlük yaşam, ev ve eve ilişkin varlıkların potansiyellerini keşfetmeye yöneltmiş ve onları ilham veren yaratıcı bir kaynağa dönüştürmüştür. Bu araştırmada sanatın; performans, video, fotoğraf, heykel, resim, mimarlık, dijital teknik ve yöntemlerini içeren disiplinler arası pratiklere yer verilmiştir. Form ve bedensel deneyim alanı olarak ev ve ona ilişkin varlıkların yeniden kavranması noktasında heykelin yaşamla bir ilişkilenme yöntemi olarak nasıl ifade bulabileceği araştırılmıştır. Güncel sanatta üç boyutlu ifade içinde açığa çıkan; absürd, komedi ve tiyatral diller gibi aşırı duyguları içeren kolektif ve bireysel üretimlerde, ilham verici form, eylem ve tavırlara odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The journey of humanity's search for freedom, which is stuck between the life model and its sanctions that formed around the uncertainty of the new world project, has changed today. As an effort to regain the areas of belonging that people lost in the blurring borders of the modern world, the relationship they build with the house where they experience loneliness with all the objects and the belongings in it gains importance. No matter how much the house is a structure that includes certain boundaries, the lost values of the daily life of this new world and the estrangement will direct humans to the relations that they develop directly with the home and its related entities. People also create a direct relationship through art. That is why art establishes a participation with the home and its associated assets. In the orientation of humans to the home and all its related assets, the situations and events they were exposed to in the designed life were considered important. As a result of the rapid transformation of the meaning and the value of life with the desire to destroy the existing paradigms has led people to discover the potentials of daily life and home- related assets and they turned them into an inspiring creative resource. Interdisciplinary practices of art including performance, video, photography, sculpture, painting, architecture, digital art and its methods have been placed in this research. It has been researched how the sculpture can re-find the house and its related beings as a form and bodily experience area and how it can express the way it relates to life.In contemporary art, there are collective and individual productions that include extreme emotions such as absurd, comedic and theatrical languages that take place in three-dimensional expression. This research focuses on these inspiring forms, actions and attitudes.