Endüstriyel pazarlarda markaların rolü ve satın alma karar sürecine etkisinin incelenmesi
The role of the brand in the industrial market and examining its effects on the purchasing decision process
  1. Tez No: 443116
  2. Yazar: ALİ CEMAL ERCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Endüstriyel Marka, Satın Alma, Pazarlama, Brand, Industrial Brand, Purchasing, Marketing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Endüstriyel işletmeler arasında marka; rekabetin ve alıcıların ihtiyaç ve isteklerindeki değişiklik, pazarlama stratejilerinin zamanla değişmesine neden olmuştur. Endüstriyel pazarlarda markaların etkisi, şirketlerin pazarlama stratejilerini markalamaya göre yön vermesini kaçınılmaz hale getirmiştir. Tezimizin amacı, endüstriyel pazarlarda markaların rolü satın alma karar sürecinde ne kadar etkilidir? Markalar rasyonel satın alım davranışlarına sahip endüstriyel pazarlarda ne kadar etkilidir ya da etkili midir? Tez kapsamında anket yöntemi uygulayarak bu soruların cevapları aranmaktadır.“Endüstriyel Pazarlar”gibi rasyonel pazarların bile markaların ayrıcalıklar dünyasındaki yerini almasını sağlamıştır. Markaların ister tüketiciler pazarı ister endüstriyel pazarlar olsun varoluşunun müşteriye veya işletmelere sağladığı yararları tez çalışmamızda da incelediğimizde gördük ki markaların rolleri satın alımlarını anlamlı şekilde etkilemektedir. Markaların; endüstriyel Pazar alıcı-satıcı ve tüketici davranışlarında yaratığı etki tarihsel süreç incelendiğinde de görülüyor ki her geçen gün belirli şekilde satın alım davranışlarında etkinliğini arttırmış ve günümüzde ki vazgeçilmez yerini almıştır. Endüstriyel pazarlarda markaların rolü ve satın alma karar sürecine etkisini incelemek amacıyla yapılan anket uygulamasında anket formları mail aracılığıyla online (google form) olarak endüstriyel satın alıcıların oluşturulduğu örneklem havuzu kullanılarak; çeşitli sektörlerin satın alım profesyonellerine gönderilerek uygulanmıştır. Bu çerçevede 320 anket formu elde edilmiş ancak anket formlarından titizlikle doldurulduğu tespit edilen 180 anket formu değerlemeye alınmıştır. Tezin araştırmaya dönük yapısında ise, anket formu aracılığı ile ilgili elde edilmiş olan bilgiler“IBM SPSS Statistics 22”istatistik paket programına aktarılmış ve bu program aracılığıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's modern world; the brand has resulted in a complete change in buyer's -in other words 'consumers'– desires, style of shopping styles of their otheir way of lookings. Not only the consumers' chooses but also the strategies of marketing were effected in a great extent by the brand itself. It is quite an obvious fact that the firms direct their marketing policies by taking into consideration the importance of the branding in the modern industrial market. In this research we are aiming to explore the effects and the importance of the brands at the process of taking decission while buying. In addition to this; we are planning to analyze the degree that the brands influence the industrial markets which have already rational buying actions. The answers are being researched by using the technique of survering. We see while our research that the brands has many advantages for both industrial and consumer markets and they affect the decisions of the buyers' dramatically. It has already taken its place in the modern market whose rules, actions and necessities are rapidly change. This greart effect can be seen apparently when the historical development of the industrial market is examined deeply. The survey sheets aiming to examine the role of the brands at the industrial markets and also the effects on the buying procces were sent via e-mail channel (by using google form) to the related people who are highly eminent and professional on their fields.320 survey results were obtained and 180 pieces of them –the ones that are answered carefully – were taken into evaluation. The information taken with the help of survery forms was for warded to the program of 'IBM SPSS Statistics 22' and the results are evaluated accordingly.