Yerel yönetimlerde stratejik planlama: Esenler Belediyesi örneği (2010-2014 yılları)
Strategic planning inlocalgovernance: Esenler municipalitysample (2010-2014)
  1. Tez No: 443127
  2. Yazar: NİHAT DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ÇİLLİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Stratejik Plan, Kamu Kurumları, Kamu Yönetimi, Belediyelerde Stratejik Yönetim, Strategic Management, Strategic Planning, Public Institutions, Public Management, Strategic Management in Municipalities
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yerel Yönetimlerin dünyadaki değişime ve gelişmelere karşı duyarsız kalmaları, bu örgütleri hantallığa sevk edebilmekte, bu nedenle herhangi bir misyon veya vizyona dayanmayan, anlık kararlar verebilen plansız, programsız, hedef ve amaçsız kuruluşlar haline gelebilmektedir. Kamu kurumlarının etkin ve verimli biçimde çalışmasını sağlamak maksadıyla, değişik yönetim tekniklerinden yararlanılmaktadır. Bunlardan biri olan stratejik yönetim, işletmelerin amaçlarını ve hedeflerini belirleyerek, planlı ve programlı hareket etmesini sağlamaktadır. Katılımcı, şeffaf ve kaynaklarını etkili olarak kullanan bir yerel yönetim için stratejik planın mutlaka yapılması gerekmektedir. Dünyada yerel yönetimlerin önemi gittikçe artmaktadır. Ülkemizde de dünyadaki gelişim ve değişimlere örnek teşkil edebilecek şekilde ve yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde bir strateji değişimi yaşanmaktadır. 2000'li yıllar ile birlikte yapılan yasal düzenlemelerle, kamu yönetimi ve yerel yönetimler alanında bu yönde önemli girişimler yaşanmaya başlanmıştır. Bu önemli girişimlerden biri olan Stratejik planlama, Türkiye'de kamu yönetimi ve kamu mali yönetimi reformlarının müracaat ettiği bir yol olmaktadır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ile yerel yönetimlerde stratejik planın yasal alt yapısı oluşturulmuş ve bu kanunlar ile tüm kamu kurumlarında olduğu gibi nüfusu 50.000 ve üzerinde olan belediyeler için stratejik plan yapılması zorunlu bir hale getirilmektedir. Günümüze kadar pek çok reforma tabi tutulan yerel yönetimlerde stratejik yönetim ve planlama uygulamasının başarı düzeyinin, ortaya konmaya çalışıldığı bu çalışmada, Esenler Belediyesi Örneği incelenmiş hedefine ulaşan ve ulaşamayan projeler tespit edilmiştir. Sonuç olarak, tamamlanamayan projelerdeki başarısızlığın sebepleri analiz edilerek,“stratejik yönetim ve planlama”yöntemin başarı ile uygulanabilmesine yönelik öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The indifference to the global change and the development of local government, being able to refer to the unwieldiness of these organizations, so it is not based on any mission or vision, unplanned can give instant decisions, scheduling, can become a target and aimless organizations. In order to ensure the effective and efficient functioning of public institutions, it is used in various management techniques. They are one of the strategic management, by setting the goals and objectives of the company, providing the planned and programmed to act. Participatory, transparent and strategic plan for local governments to effectively use resources must necessarily be done. The importance of local government in the world is increasing. So that it could set an example to the world of development and change in our country and in the framework of the new public management approach it is experiencing a change of strategy. With the legal arrangements with the 2000s, the field of public administration and local governments began taking important initiatives in this direction. This strategic planning is one of the most important initiatives, public administration in Turkey and is a way that the application of public financial management reform. 5018 Public Financial Management and Control Law, 5216 Metropolitan Municipality Law, Municipality Law No. 5393 and No. 5302 Special Provincial Administration Law and created the legal infrastructure of the strategic plan, local governments and municipalities with a population of 50,000 and over, as in all public institutions with the law it is made mandatory for a strategic plan. Until now, many reforms subjected local governments in strategic management and the level of success of the planning application, in this study, which sought to demonstrate, Esenler reaching the Municipality inspect the sample were objective and not reach the project have been identified. As a result, by analyzing the reasons for the failure of the project cannot be completed,“strategic management and planning”proposals for the implementation and success of methods have been tried to be developed.