Hemşirelere uygulanan mobbing ile iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship betwen mobbing aplied to nurses and job satisfaction
  1. Tez No: 443126
  2. Yazar: ŞERİFE TALAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, İş Doyumu, Hemşireler, Mobbing, Job Satisfaction, Nurses
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Örgüt içinde gerilimin ve çatışmalı bir iklimin oluşmasına neden olan, örgüt sağlığını bozan, çalışanların iş doyumu ve çalışma barışını olumsuz yönde etkileyen temel bir örgütsel sorun olan mobbing ve iş tatmini ilişkisi önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada hemşirelere uygulanan mobbing ile hemşirelerin iş doyumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Türkiye genelinde 386 hemşireye www.hemsireyiz.biz platformu aracılığıyla internet üzerinden anketler ulaştırılmıştır. Araştırma sonucunda mobbing ile iş doyumu arasında negatif yönlü orta düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür. Bununla birlikte hemşirelerin; zaman zaman yöneticileri ya da iş arkadaşları tarafından kendilerini rahatça ifade etmelerinin engellendiği sonucu elde edilmiştir. Araştırmada aynı zamanda hemşirelerin siyasi veya dini düşüncelerinden dolayı zorlama görme, küçük düşürücü isimlerle çağrılma, söz veya davranışlarla cinsel imalara maruz kalma, utanç verici işleri yapmaya zorlanma gibi itibara yönelik olumsuz davranışlara maruz kalmadıkları ancak çabalarının karşılıksız kaldığı düşüncesine sahip oldukları sonucu elde edilmiştir. Hemşirelerin iş doyumu ile ilgili olarak; çalışma şartları, bağımsız çalışma imkanı sağlanması, toplumda“saygın bir kişi”olma şansının sağlanması ve kendi fikir/kanaatlerini özgürce kullanma imkânı olması yönünden işlerinden memnun olmadıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Yine hemşirelerin yaptıkları iş karşılığında aldıkları ücretten memnun olmadıkları, işleriyle ilgili terfi imkanının olamamasından, yöneticilerinin kendilerine karşı davranışları bakımından, yöneticilerinin karar verme konusundaki yeterliği bakımından, yaptıkları işte kendi yöntemlerini kullanabilme imkanı tanınması bakımından da memnun olmadıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırmada elde dilen bu sonuçlardan hareketle sağlık yöneticilerine öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mobbing in organization cause tension and conflict. It also affects organizations' success negatively and it becomes an essential problem for the organization. It's certain that there is a strong relationship between mobbing and job satisfaction. By means of this study, it's aimed to determine the relationship between mobbing applied to nurses and job satisfaction. For this purpose; generally in Turkey 386 nurses joined a survey via internet www.hemsireyiz.biz. As a result of this research; it's obliviously seen that there is a negative relationship between mobbing and job satisfaction. Besides; it's concluded that nurses are obstructed to define themselves easily by their colleagues or supervisors. At the end of this research it's also concluded that nurses are not exposed to any compulsion, being called with insulting words or sexual allusions. They are not also forced to do any shameful jobs but they are not satisfied with the result of their efforts that they mad effort their jobs. Related with the job satisfaction of the nurses; it is also resulted that nurses are not satisfied with the working conditions such as doing their jobs independently like to be a prestigious person in the society or expressing their opinions freely. It's also concluded that nurses are not satisfied with the job wages and also they don't have the opportunity for job promotion. According to nurses, their supervisors don't treat them well. The supervisors are not capable of making right decisions. The nurses don't have the opportunity to use their own methods. According to these results obtained at the end of this research, some suggestions are submitted to the managers at health.