Mustafa Kutlu'nun sinemaya uyarlanmış eserleri üzerine bir araştırma
A research on li̇terary works of Mustafa Kutlu whi̇ch adapted to ci̇nema
- Tez No: 443148
- Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH ANDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat ve Sinema İlişkisi, Uyarlama, Anlatım dili
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, birbirleriyle yakın bir etkileşime sahip olan edebiyat ve sinema arasındaki ilişkiyi benzerliklerden ve farklılıklardan yola çıkarak açıklamaya çalıştık. Kaynak olarak, son dönem Türk öykücülüğünde önemli bir yere sahip olan Mustafa Kutlu'nun beyaz perdeye aktarılan eserleri seçildi. Mustafa Kutlu'nun öykücülüğünde görülen sinematografik anlatım dili, yedinci sanat dalı olarak addedilen sinemanın içerisinde sinemaya özgü anlatım diliyle harmanlanarak anlatılmıştır. Bu bağlamda, çalışmada ele alınan eserler, edebi ve sinemaya özgü eserlerde referans alınan yöntemler kullanılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, we try to explicate the intercourse between literature and cinema, within which there is a close interplay depending on the similarities and differences. As a source, the movie – adapted Works of Mustafa Kutlu, who has arenowned place in the last period Turkish romance, are chosen. The cinematographic way of narration seen in Mustafa Kutlu'sromance is retailed blending with the manner of narration peculiar to cinema, assumed as the 7th branch of art. In this context, the works in this study are evaluated by using the methods which are taken as references on the Works specific to literary and cinema. KeyWords: Relationship between literature and cinema, Adaptation, Turn of phrase