İslâm fıkhında nikâh şahitliği
Marriage witnessing in İslamic law
  1. Tez No: 443159
  2. Yazar: CHARIF AYRIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şahitlik, nikâh, akit, şahit, veli, ispat, eda, modern iletişim araçları, testimony, marriage, contraction, witness, guardian, prosecution, performance, new means
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tez, İslam Hukukunun önemli konularından birisi olan“İslam Hukukunda Nikâh Akdinde Şahitlik”konusunu ele almaktadır. Araştırmacı, bu araştırmada şahitliğin anlamını, meşruluğunu, tahammül ve eda bakımından hükmünü, rükünlerini, tahammül ve edasının şartlarını açıklamaya gayret etmiştir. Daha sonra araştırmacı nikâhın anlamını, nikâh akdini ilan etmenin zaruretini ve nikâh akdinde şahitlik şartını açıklamış, sonra da İslam Hukukunun gizli nikâh karşısındaki tutumunu ortaya koymaya çalışmıştır. Ayrıca tezde, nikâh akdinde kadının rızası şartına ve şahitlerde bulunması gereken; Müslüman olmak, mükellef olmak, gözü görmek, konuşma yeteneğine sahip olmak, adil olmak vb. şartlara değinilmiştir. Sonra da iletişim kavramı ve modern iletişim araçları, şahitliğin söz konusu araçlarla eda edilmesinin hükmü ve bu araçlarla yapılacak olan şahitlikte göz önüne alınması gereken kriterler ele alınmıştır. Araştırmanın sonunda, nikâh akdinde şahitliğin modern iletişim araçlarıyla eda edilmesi konusunda alimlerin görüşlerine ve bunlara bağlı şer'î hükümlere değinilmiştir. Araştırmanın sonunda ise araştırmacının varmış olduğu en bariz sonuçları ihtiva eden bir Sonuç bölümü ile Kaynaklar yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses one of the important doctrinal issues which is the testimony of marriage contraction in Islamic doctrines. In this study, the researcher aimed to illustrate the meaning of testimony, legitimacy, term of assumption, carrying out and basic elements and conditions of its assumption and performance. The researcher also showed the significance of marriage, the necessity of the declaration of marriage contraction and the condition of the testimony in marriage. The researcher, then, showed the provision of Islamic law (Sharia) of keeping marriage secret. He also referred to the woman satisfaction in marriage contraction and testimony, the condition of witness of being a trusted adult Muslim, ability of seeing, speaking and being just, etc… The researcher, after that, explained the notion of new means of communication and how testimony can be done in this way. He also mentioned the rules of testimony by new means. At the end of his paper, he referred to the opinions of Islamic legists of doing testimony by new means in marriage contraction of Islamic rules related to it. The conclusion of this study included the clearest results that the researcher reached in his paper.