İktisadi büyüme teorileri: 1980 sonrası Türkiye'de makroekonomik değişkenlerin iktisadi büyümeye etkisi
The economic growth theories: The impact of the macroeconomic variables in Turkey after 1980 on the economic growth
  1. Tez No: 443220
  2. Yazar: SABA YAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Büyüme Teorileri, Var Analizi, Makroekonomik Değişkenler, Economic Growth, VAR Analysis, Macroeconomic Variables
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
İktisadi büyüme, geçmişten günümüze makro iktisadın en çok tartışılan konularından biri olmakla beraber hem gelişmiş hem de azgelişmiş ülkelerin önem verdiği bir olgudur. Bu olgu ülkelerin makroekonomik performans göstergelerinin başında gelir. Bu nedenle de iktisadi büyüme araştırmacıların uzun zamandır ilgi odağındadır. Tezimizin amacı iktisadi büyüme kavramı, büyümenin kaynaklarını, büyüme modellerini, bu modellerin varsayımları ve işleyişlerini açıklamak ve 1974-2014 yılları arasında Türkiye'de makroekonomik değişkenlerin iktisadi büyümeye etkisini ekonometrik açıdan incelemektir.
Özet (Çeviri)
Economic growth has always been from past to present as one of the most discussed issues of macroeconomics and also a feature both developed and underdeveloped countries have focused on. This feature is one of the main macroeconomic performance indicators. Thus, it has been a subject of interest of economic growth researchers. The objective of our study is to explain the concept of economic growth, sources of growth, growth models, assumptions and functioning of these models and to evaluate in terms of econometrics the effects of macroeconomic variables in Turkey between 1974-2014 on economic growth.