İktisatta refah ve refah devletinin iktisadi analizi
Welfare in economics and economic analysis of welfare state
  1. Tez No: 443219
  2. Yazar: LEYLA FİRUZE ARDA ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ÜLGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Refah rejimleri, birey, devlet ve aile, Welfare regime, individual, family and state
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Kökenlerini farklı tarihsel miraslardan alan refah rejimleri, gelişimsel çizgiler açısından farklılık göstermişlerdir ve içinden geçtikleri tarihsel süreç, farklı refah rejimlerinin oluşmasına kaynaklık etmiştir. Dolayısıyla refah devleti olarak ifade edilen yapı, tek tip değildir. İçermiş olduğu politika ve programlar ya da birey, aile ve devlet algısı kapsamında farklılık gösterebilmektedir. Her biri farklı bir refah kapitalizmi dünyası sunan refah devletleri, barındırdığı belirgin farklılıklara rağmen çeşitli varoluşsal benzerlikler taşımaktadırlar. Dolayısıyla öncelikler bakımından farklılıklar taşıyan bu rejimlerin benzer politika hedeflerine sahip oldukları söylenebilir. Genel olarak refah devleti geleneğinin ekonomik etkinliği desteklemek, tam istihdamı sağlamak, yoksulluğu azaltmak, sosyal risklere karşı bireyleri güvence altına almak, yeniden dağılım kanalıyla eşitsizliği azaltmak ve sosyal istikrar sağlamak gibi temel hedeflere hizmet edeceği beklenilebilir. Bu tezin amacı, refah rejimlerinin bazı ekonomik ve politik uygulamalar açısından barındırdığı farklılıkların kabulü ile birlikte temelde hizmet etmeleri beklenilen bazı ortak hedefleri açısından bir değerlendirme yapmaktır. Bu doğrultuda refah devletinin çeşitli ekonomik ve sosyal etkileri değerlendirilmek ve eşitsizlik gibi önemli bir sosyal uyumsuzluktan refah devletinin kendisinin nasıl etkilendiği ortaya koyulmak istenmiştir. Refah devletine dair niteleyici bir çerçeve oluşturmak adına çalışmada beş farklı ekonomik ve sosyal durum analiz edilmiştir. Panel veri analizinin kullanıldığı çalışma sonuçları, refah devletinin ekonomik büyüme, genel istihdam, kadın istihdamı ve genel refah üzerinde olumlu sonuçlar yarattığı ve eşitsizliğin ise refah devletinin harcama boyutlarını artırdığını ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Welfare regimes originating from various historical traditions display differences articulated by the lines that can be traced back through their respective developments. These historical processes form the basis of these welfare regimes. As a result, the structure referred to as a welfare state is not of a uniform type. Each structure can be differentiated by the politics and programs contained within it, or in it's perception of the individual, family or state. Each welfare regime presents a unique world of welfare capitalism which, despite the differences each entails, can be said to share various essential qualities. Consequently, these regimes with distinct histories share many political goals. The tradition of the welfare regime is generally found to serve a few common political ends; to either support the function of the economic system, secure full employment, reduce poverty, minimize the social risk of the individual, as a distribution mechanism to reduce inequality, or to ensure social compliance. The purpose of this thesis is to evaluate the economic and political applications of the welfare regime with the assumption of essential regime differences, as well as the shared fundamental ends these various regimes can be expected to serve. The intent of this approach is to both evaluate the various social and economic effects of the welfare regime, and to illuminate what impact such an important social dysfunction such as inequality has on the welfare state. Five different socio-economic cases have been analyzed for the purpose of descriptively framing the welfare state. The study results, which include panel data, suggest that the welfare state has a positive impact on economic growth, general employment levels, female employment, and general welfare, as well as that the scale of welfare spending increases with inequality.