Zaman sorunu: Şimdici ve ebediyetçi anlayışları
The problem of time: Theories of presentism and eternalism
  1. Tez No: 443221
  2. Yazar: ALİ SUAT GÖZCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, ¸simdi, ebediyet, akı¸s, degi¸sim, Time, present, eternal, flow, change
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalışmada zamanın gerçekliği, zamanın ne olduğu ve bize nasıl belirdiği gibi temel zaman sorunları McTaggart ve Husserl'in zaman görüşleri bağlamında incelenmiştir. Sözü edilen filozoflar zaman kavramını iki farklı yolla araştırmıştır. McTaggart zaman kavramını“varolan”ve“gerçeklik”ayrımına dayandırarak açıklar. Buna karşın, Husserl zaman kavramını“bilinç”ile bağıntısı içinde ele alır. Bu nedenle, nesnel zaman ve zaman akışı sorununu da farklı biçimde düşünmüşlerdir. Bu farklı yaklaşımlar çağdaş zaman felsefe çalışmalarında önemli tartışmaların gelişmesini sağlar. Şimdi'nin nesnelliği ve zamanın deneyimlenmesi sorunu bu yaklaşımlardan biridir ve bu tartışma şimdici ve ebediyetçi olarak anılan iki karşıt görüş arasında ortaya çıkar. Böylece, bu çalışmada McTaggart ve Husserl'in zaman görüşlerine dayanarak, hem ebediyetçi ve hem de şimdici görüşün çelişiki olmadan bir zaman görüşünü ortaya koyamadıklarını göstermek istiyoruz. Bunun yanında, bu çalışmada, zaman sorunun yalnızca bir temporal yargı sorunu olmadığıama bir de zamanın transandental yönünün olduğu gösterilmeye çalışılacaktır. Bunu yapmakla, şimdi olmanın bilinç ile bağıntısı içinde açıklanabileceğini ileri süreceğiz.
Özet (Çeviri)
This study deals with fundamental problems of time such as reality of time, what time is and how it appears to us in the context of McTaggart and Husserl's wievs of time. These philosophers have investigated the concept of time in two different ways. McTaggart explained concept of time based on difference between“existence”and“reality”. On the other hand, Husserl considered concept of time in relation with“consciousness”. Therefore, they thought the problem of objective time and flow of time in a different way. These different approaches allow the development of important debates in contemporary philosophy of time. Problems of objectivity of the present and time experience are some of these debates and this controversy arises between two opposing views which is called presentism and eternalism. Thus, in this study, based on McTaggart and Husserl's views on time, we want to show that both eternalism and presentism could not give a time without contradiction. Beside this, in this study, we will try to show that the problem of time is not only about temporal judgement but it also includes the transcendental side of time. By doing so, we will argue that presentness can be explained in relation with consciousness.