Mestcizade Abdullah b. Ömer b. Osman b. Musa el-Hanefi'nin 'Risale fi Alâkâti'l-Mecâz' isimli eserinin tahkiki
Mestcizade Abdullah b. Ömer b. Osman b. Musa el-Hanefi'nin 'Risale fi Alâkâti'l-Mecâz edition criticism and analysis
- Tez No: 443226
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: el-Mecaz, Mestçizâde Efendi, Alâkâti'l-Mecâz, el-Mecaz, Mestçizâde Efendi, Alâkâti'l-Mecâz
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Mestcizade Abdullah b.Ömer b.Osman b.Musa el-Hanefinin (v 1150) 'RİSALE Fİ ALÂKÂTİ'L-MECÂZ' isimli eserinin tahkiki konu edindiğimiz tezimiz bir giriş, iki bölüm ve tahkikli metinden oluşmaktadır. Tahkikli metin dipnotlarındaki açıklamalarıyla tezin sonunda verilmiştir. Bu tez önemini, Mestçizade'nin Sekkaki, Taftazani gibi edebiyatçıların belağat eserlerinde, hakkında derin tartışmaların bulunduğu mecaz alakaları, çeşitleri ve kısımlarını ele alıp açıklamasından almaktadır. Tahkikte uygun ve rahat bir şekilde okunup anlaşılabilir bir hale ortaya konmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
In this research,Mestcizade Abdullah b.Ömer b.Osman b. Musa Elhanefinin (1150) 'RİSALE Fİ ALÂKÂTİ'L MECÂZ',The study is composed of one introduction, Tow parts and a scrutiny text. This thesis gains its importance by taking a look at and explaining the link between the metaphors which have been a point of deep discussion and their varieties in the eloquence works by literatures such as Mestçizade's Sekkaki and Taftazani Finally, in the scrutiny text, the study is tried to be rendered perceptible, legible and proper for the rules of scrutiny.