Yûsufî'nin Şebistân-ı Hayâl adlı eseri (İnceleme-metin)
Yûsufî-Şebistân-i Hayâl (Analysis-text)
  1. Tez No: 443228
  2. Yazar: GAMZE BEŞENK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALİ KARAVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yûsufî, Şebistân, mesnevi, tasavvuf, Yûsufî, Şebistân, mathnawi, mysticism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 651
Özet
Edebiyatımızda mühim bir yer kaplayan türlerden birisi de şüphesiz ki mesnevilerimizdir. Bu çalışmayı da 15. asra ait bir mesnevi olan Yûsufî'nin Şebistân-ı Hayâl isimli eseri oluşturmaktadır. Eser, dinî-tasavvufi bir mahiyet taşımaktadır. Bu sebeble biz de bu mesneviyi hem edebî yönüyle hem de dinî-tasavvufi yönüyle ele aldık. Çalışma; inceleme, eserin iki nüshası kullanılarak yapılan tenkitli metin, sözlük ve dizin kısmından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mathnawi undoubtly is a important literary genre which is take a important place in our literature. This studying contitutes Yûsufî's text which name is Şebistân-ı Hayâl and belongs to 15. century. The text features religious and mystic. We tackled this mathnawi both as literate and as religious-mystic. This study involves analysing, criticized text, dictionary and index.