Türk sinemasında bilim kurgu ve uzaylı kavramı
Science fiction and allien concept in Turkish cinema
- Tez No: 443229
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN YOLCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Sinematografik Bilim Kurgu, Fütüristik, Distopik, Siber Uzay, Paradoks, Cinematographical Science Fiction, Futuristic, Dystopian, Cyberspace, Paradox
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
“Türk Sinemasında Bilim Kurgu ve Uzaylı Kavramı”adlı tez, Türk sinemasında bilim kurgunun yerini ele almaktadır.Ülkemize geç gelmesiyle birlikte bu türün neden sinemamızda gelişemediği irdelenmektedir.Buna rağmen kısa zamanda çekilen sayısız bilim kurgu filmlerinin başarısı, bu filmlerdeki Türk popüler kültürünün parçalarının bulunmasına bağlanmıştır.“Yerel kurgu”olarak yeni bir alt kültürün oluştuğu Türk sinemasında düşük bütçeler ile çekilen filmler kişisel çabalar ile orijinal bilim kurgu filmleri ile gişede yarışan örnekler sunulmaktadır.Tezin son kısmında ele alınan bu filmlerin öyküsel yapılarının yanı sıra bu filmlerin gösterge bilim içinde kodlanmış iletisi ve ayrıca yapımcıların Türk toplumundaki gerçek güncel sorunlara getirdikleri yansımalar da bu bağlamda anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis called“Science fiction and Allien Concept in Turkish Cinema”deals with the science fiction in the Turkish cinema. This is observed that this kind of films are not very improved in Turkey given that Science Fictions films are introduced late to Turkey. Despide of this, there are many successful science fiction movies made in a very short time in Turkey and this depends on the Turkish popular culture in these films.“National Fiction”has started to be existed as a new sub type of film in Turkish cinema. There are number of movies introduced with the low budgets and individual efforts which can be rating with the original science fiction films at the box office. Besides a narrative structure of a science fiction films, a message encoded in semiotics (in the system of signs and meanings) of particular movie and also film makers' reflections of then actual contemporary issues in the Turkish society was studied.