Mütareke Dönemi Amerikan raporlarında Türkiye (1919)
Turkey during armistice period observed through American reports (1919)
- Tez No: 443230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MEHMET SANCAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Amiral Bristol, Mütareke Dönemi, Amerika-Türkiye İlişkileri, Paris Barış Konferansı, Amerikan Raporları, 1919 yılı Amerikan Tarihi, Osmanlı Tarihi, Admiral Bristol, Armistice period, American-Turkish Relations, Paris Peace Conference, American Reports, American History in 1919, Ottoman History
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalanmasının akabinde başlayan, 1919 yılını da içine alan Mütareke Dönemi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ve Dünya Tarihi açısından oldukça önemli bir zaman aralığını temsil eder. Bu dönemde dünyada yaşanan gelişmeler, dünya politiğinin yeniden oluşum sürecini ve Osmanlı Devleti Tarihi'nin son zamanlarını anlamak açısından oldukça önemlidir. Mütareke Dönemi tarihsel periyodu içinde dünyada yaşanan gelişmeler, devletlerin birbirleri ile olan ilişkileri, politik, ekonomik ve sosyal açıdan önemli gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada, mütareke döneminde Osmanlı Devleti'nin çok boyutlu ilişkiler geliştirdiği, 1919 yılının dünya tarihine damgasını vuran, en önemli devletlerden biri olan Amerika Birleşik Devletleri'nin politikası ve Türkiye algısı işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mudros Armistice period that started with signing of the armistice of Mudros and includes year 1919 represents essential part of world history and the history of Republic of Turkey. Events ocuring during this time period are quite important for understanding re-formation of political process in the world and for understanding final years of the Ottoman State. The developments in the world in the historical period of the armistice period and the relationships between the states have brought important political, economical and social events. This study explains how Ottoman State developed multi-dimensional relationships, with focus on one of the most important countries in the world of that time – United States of America, and its policies and perception of Turkey.