Kurumsal kimlik oluşumunda kültürün etkisi; Arçelik'in kurum kimliği
Impact of the social culture on formation of corporate and brand identities; Arçeli̇k brand identity
- Tez No: 443246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT MENGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Kültür, Marka Kimliği, Kurumsal Kimlik, Kurumsal Kültür, Kurumsal İmaj
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kültür, kurumsal iletişim çalışmalarının tamamlayıcısı durumundadır. Özellikle kurumsal kimlik çalışmaları ve sonrasında oluşturulacak imaj faaliyetleri toplumsal kültür dikkate alınmadan yapıldığında kurum için istenilen sonuçları vermeyebilmektedir. Toplumsal hayatımızın belirleyicisi konumundaki kültür, kurumları ve çalışanları doğrudan etkilenmektedir. Çalışanlarda bu toplumsal koşullardan etkilenir, bu etkileşimi kurumlarına iş yapış ve kurumsal davranış olarak aktarırlar. Kurumsal kimlik ve toplumsal kültürün markayla olan ilişkilerini ortaya koymayı amaçladığımız bu çalışmada; kültür ve kültürel boyutlarla ilgili genel bir girişten sonra kurumsal kimlik ve marka kimliği üzerinde derinlemesine durulmuş, sonrasında kurumsal kimliğin oluşum aşamaları ve ilişkili olduğu kurumsal imaj ve kurumsal kültür üzerine derinlemesine bir çalışma yapılmıştır. Literatürde ele alınan konular 'Arçelik' markasının içerik analizi ile çözümlenmiştir. Günümüzde teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler ve değişen rekabet koşullarında markalar, ayakta kalabilmek adına kurumsal kimlik çalışmalarına önem vermektedir. Bunun yanında kültürel öğeler dikkate alınarak hazırlanan kurumsal kimlik çalışmaları, imaj yaratma gayretinde, markaların farklılaşma stratejisinin de temelini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Culture is a complementary asset for the corporate communication processes. In particular, corporate identity building and following this, image creation activities may produce undesired results when social culture is not taken into account. As a determiner of position of our social life, culture may affect corporations as well as their staff directly. The staff are also influenced by social conditions and transfer this interaction as business practices and behavior to their corporations. This study is aimed to put forward the relation between social culture, corporate identity and brand identity. In this study, after a general introduction to culture and cultural dimensions, cultural aspects have been discussed, then, corporate and brand identities have been analyzed in detail. Then, the formation stages of corporations and brand identities and their related corporate image and culture are analyzed deeply. The topics discussed in the literature are analyzed with content analysis method with regard to Arçelik Brand. Today, as a result of the rapid developments taking place in technology and ever changing competitive conditions, brands give importance to corporate identity in order to survive. Besides, the works on corporate identity prepared by taking cultural elements into consideration are the foundations of differentiation strategy of the brands that striving to create images.