Assessing the role of environmental management practices on firm performance
Çevre yönetimi uygulamalarının şirketlerin firma performansına olan etkisi
  1. Tez No: 443339
  2. Yazar: ÖZLEM ARDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM TATOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: environmental management practices, resource based view, corporate social responsibility, environmental performance, firm performance, social responsiveness, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Çevre yönetimi şirketlerin faaliyetlerini ve itibarlarını etkileyen uygulamalardan oluşmaktadır. Bu tezde çevre yönetimi uygulamalarını (ÇYU) benimseyen ve belli bir düzeyde çevre performansına (ÇP) ulaşmaya çalışan şirketlerin firma genelindeki performanslarının nasıl etkilendiği araştırılmaktadır. ÇYU şirketlerde, şirket hedef ve amaçlarına ulaşmada, stratejik yönetimin bir parçası olarak benimsenmektedir. ÇP ise, şirketlerde sadece belli bir düzeydeki çevre performansına ulaşmak için değil, aynı zamanda, belli bir itibar seviyesine ulaşarak, müşterilerden, yerel ve ulusal otoritelerden ve diğer paydaşlardan kabul almak için de bir amaç olarak güdülmektedir. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren 208 firmadan alınan cevaplara göre elde edilen bulgular, ÇYU'nın, çevre performansı ve operayonel performansın aracı etkisiyle, başka bir değişle bu perforamnslara ulaşılması sonucu, finansal performansın gerçekleşebileceğine işaret etmektedir. Ayrıca, firmaların gösterdiği sosyal duyarlılığın ÇYU ile finansal ve operasyonel performans göstergeleri ile ölçülen firma performansı arasındaki bağı güçlendirdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Environmental management is a business practice that affects firm reputation and performance. In this thesis it is studied whether the adoption of environmental management practices (EMPs) will lead to organizational performance while the firms have attempts to reach environmental performance (EP). EMPs have been placed in firms to pursue strategic management in reaching organization goals effectively. EP has been introduced increasingly by the firms not only to reach performance but also to get legitimacy from customers and governmental organizations when building goodwill and reputation towards stakeholders. Based on sample of dual respondents from 208 firms from multiple industries, the findings indicate that EMPs entail the mediation of environmental and operational performance (EP and OPER) to reveal their true impact on firm performance. It is also noted that social responsiveness of firms strengthens the linkages between EMPs and firm performance which has been measured through financial (FIN) and operational performance (OPER).