Türkiye'de katılım bankacılığının tarihsel gelişim süreci ve Albaraka Türk örneği
The historical development process of participation banking in Turkey and the example of Albaraka Turk
- Tez No: 702345
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Katılım Bankacılığı, Albaraka Türk, Banking, Participation Banking, Albaraka Turk
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde katılım bankacılığı, faaliyette bulunduğu ekonomik sistem içerisinde, İslami usuller doğrultusunda, ulusal ve uluslararası düzeyde finansal uygulamalarda bulunmakta ve sayıları giderek artmaktadır. Bu kurumsal yapılar, faizsizlik prensibine mukabil İslam dininin kabul ettiği finansal faaliyetlerde bulunarak, konvansiyonel finans piyasasına aktarılmayan fonların İslami esaslar gözetilerek finans sektörüne kazandırılmasını sağlamaları açısından oldukça önemlidir. Bu çalışma, günümüzün ekonomik düzeni içerisinde, katılım bankacılığını, katılım bankacılığı ile konvansiyonel bankacılık uygulamaları arasındaki farklılıkları Albaraka Türk Katılım Bankası özelinde örneklemeye giderek açıklamaya çalışmaktadır. Türkiye'de faizsiz bankacılığa öncülük ederek 1984'te kurulan Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.'nin kuruluşundan bugüne kadar olan süreç, Albaraka'nın kurulduğu dönemin siyasi iklimi, kurucuların, siyasilerin, tüketicilerin beklentileri, bankacılık uygulamaları ve faaliyetleri, Albaraka Türk'ün dünü, bugünü bu çalışmada açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda; Albaraka Türk Katılım Bankası'nın Türkiye'nin iktisadî hayatında yepyeni bir dönemin başlatıcısı olduğu, Türk ticaret sektörüne yeni aktörlerin girmesini sağladığı, faizsiz bankacılıkta modern çağın ihtiyaçları doğrultusunda güçlü bir gelenek ve birikimin oluşmasını sağladığı, bireysel açıdan özellikle faiz hassasiyeti olan tüketicilerin ihtiyacını karşılarken toplumsal açısından da ulusal ekonomik yapının önemli dinamiklerinden biri olarak kendine yer bulduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, participation banking carries out financial applications at national and international level, in line with Islamic methods, within the economic system in which it operates, and their number is gradually increasing. These institutional structures are very important in terms of ensuring that the funds that are not transferred to the conventional financial market are brought to the finance sector by observing Islamic principles, by carrying out financial activities accepted by the Islamic religion in return for the principle of interest-free. This study, in today's economic order, tries to explain participation banking, the differences between participation banking and conventional banking applications, by sampling Albaraka Turk Participation Bank. The process from the establishment of Albaraka Turk Participation Bank A.Ş., which was founded in 1984 by pioneering interest-free banking in Turkey, the political climate of the period Albaraka was founded, the expectations of the founders, politicians, consumers, banking practices and activities, Albaraka Turk's The past and present of the world are tried to be explained in this study. As a result of the research; Albaraka Turk Participation Bank is the initiator of a brand new era in Turkey's economic life, it enables new actors to enter the Turkish trade sector, it provides a strong tradition and accumulation in line with the needs of the modern age in interest-free banking, meets the needs of consumers who are especially sensitive to interest from an individual point of view, while meeting the needs of consumers who are sensitive to interest in social terms. It has been concluded that it has found a place for itself as one of the important dynamics of the national economic structure.