Deprem bilgi düzeyi ve depreme hazırlıklı olma durumu: Erzincan ili
The earthquake knowledge level and preparedness: Erzincan province
  1. Tez No: 443608
  2. Yazar: UĞUR YAYLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT ŞAHİNÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Deprem, Deprem Bilgi Düzeyi, Erzincan, Hazırlıklı Olma Durumu, Disaster, Earthquake, Earthquake Knowledge Level, Erzincan, Preparedness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Araştırma, deprem tehlikesi açısından Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olan Erzincan ilinde yaşayan bireylerin deprem bilgi düzeylerini ve depreme hazırlıklı olma durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Erzincan il merkezinde ikamet eden 18 yaş ve üstü 400 yetişkin bireye anket uygulanarak yapılmıştır. Araştırmada, katılımcıların“deprem bilgi puanı”ortalamaları (82,17±17,24) oldukça yüksek olmasına rağmen“deprem davranış puanı”ortalamaları (36,27±23,83) buna nispeten düşük çıkmıştır. Bilgi puanı ortalamaları açısından erkekler ve kadınlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamazken, davranış puanı ortalaması açısından erkekler ve kadınlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Katılımcılardan evli olanların bekar olanlara, kendi evinde oturanların kirada oturanlara ve aylık gelir düzeyi yüksek olanların düşük olanlara göre bilgi puanı ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunamazken davranış puanı ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Katılımcıların evlerinde ilkyardım çantası ve yangın söndürme cihazı bulundurulması gerektiği bilgisi yüksekken bu bilgiyi davranışa dönüştürme oranı düşüktür. Araştırmada, katılımcıların kendilerini depreme hazır hissetme oranının (%6,2) oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak Erzincan ilinde yaşayan bireylerin deprem bilgi puanı ortalamasının yüksek olduğu ancak davranış puanı ortalamasının düşük olduğu tespit edilmiştir. Bireylerin deprem bilgilerini davranışa dönüştürmeye yönelik kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar aracılığıyla uygulamalı eğitimler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted in order to determine the earthquake knowledge and preparedness status of individuals living in Erzincan province which is among the most important cities in terms of earthquake hazard in Turkey. The research has been conducted by applying a questionnaire to 18 and older 400 adults living in the provincial center of Erzincan. Although“the earthquake knowledge point”means (82.17±17.24) of participants' was high,“the earthquake behavior point”means (36.27±23.83) was relatively low. It was found that while there was no significant difference between men and women in terms of knowledge point means, there was a statistically significant difference between them in terms of behavior point means. It was found that while there was no statistically significant difference between knowledge point means between married and bachelor, tenanted and owner-occupants, higher monthly income and lower monthly income, there was statistically significant difference between their behavior point means. While the participants' knowledge about“home first aid kit and fire extinguisher should be kept”was high, turning this knowledge to behavior rate was low. In the research, it was determined that the participants' rate of feeling themselves ready to earthquake (%6.2) was considerably low.As a result, it was found that earthquake knowledge point means of individuals' living in Erzincan province was high but their behavior point means was low. Practical training should be provided through public and private organizations towards turning earthquake knowledge of individuals to behavior.