Sideritis Erythrantha'nın iki varyetesi: var. erythrantha ve var. cedretorum uçucu yağlarının bileşimi
- Tez No: 44363
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEŞ`E KIRIMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sideritis erythrantha, Sideritis erythrantha var. erythrantha, Sideritis erythrantha var. cedretorum, Uçucu Yağ, Su Distilasyonu, a-Pinen, Sabinen, Mirsen, Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometrisi (GC/MS) 111, Sideritis erythrantha, Sideritis erythrantha var. erythrantha, Sideritis erythrantha var. cedretorum, Essential Oil, Hydrodistillation, a-Pinene, Sabinene, Myrcene, Gas Chromatography/Mass Spectrometry (GC/MS) IV
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Sideritis erythrantha türünün endemik iki varyetesi; var. erythrantha ve var. cedretorum' un Akdeniz bölgesinden toplanan ikişer örneğinden su distilasyonu ile uçucu yağları elde edilmiştir. Ayrıca yağ altı sulan «-hekzan ile ekstre edilmiş ve uçucu yağlar kolon kromatografîsinde oksijensiz ve oksijenli fraksiyonlarına ayrılmıştır. Uçucu yağlar ve fraksiyonlar Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometrisi (GC/MS) sistemiyle değerlendirilmiştir. Bu uçucu yağların ana bileşenleri var. erythrantha' da a-pinen ve sabinen, var. cedretorum' da mirsen ve a-pinen olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Two endemic varieties of Sideritis erythrantha; Sideritis erythrantha var. erythrantha and Sideritis erythrantha var. cedretorum species collected from the Mediterranean region were investigated. Essential oils were obtained by hydrodistillation from these plant materials. Also the aqueous part remained from distillation was extracted with n-hexane and subsequently fractionated into two parts by column chromatography: oxygenated fraction and the fraction without oxygen bearing components. Both fractions and oils were analysed by a GC/MS system. Main components were determined as a-pinene and sabinene for var. erythrantha', myrcene a-pinene for var. cedretorum.