Çalışanlardaki mükemmeliyetçilik algısının özgüvene ve kendini sabotaja etkisinde psikolojik dayanıklılığın aracı rolü
Intermediary role of psychologic resilience in the impact of perfectionism perception of employees on self – resilience and self – handicapping
- Tez No: 443654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kendini sabotaj, mükemmeliyetçilik, özgüven, psikolojik dayanıklılık, sağlık çalışanı, Healthcare employee, perfectionism, psychiological resilience, self confidence, self-handicapping
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmadasağlık çalışanlarının mükemmeliyetçilik algılarının özgüvenlerine ve kendini sabotaj etmelerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu etkide psikolojik dayanıklılığın aracılık rolü incelenmiştir. Öncelikle mükemmeliyetçilik, özgüven, kendini sabotaj ve psikolojik dayanıklılık kavramları hakkında literatür bilgisi verilmiştir. Ardından bu kavramlar arasındaki ilişkiler istatistiki yöntemle araştırılmıştır. Araştırma, rastgele örnekleme metoduyla belirlenen sağlık çalışanlarından oluşan 590 çalışan ile gerçekleştirilmiştir. Sağlık çalışanlarının mükemmeliyetçilik algılarına yönelik veriler, Olumlu Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeğinden (Rice ve Preusser 2002), özgüvene ilişkin veriler Özgüven Ölçeğinden (Akın 2007), kendini sabotaja yönelik veriler Kendini Sabotaj Ölçeğinden (Akın 2012), psikolojik dayanıklılık ile ilgili verilere de Psikolojik dayanıklılık Ölçeğinden(Friborg ve ark 2005) ve demografik değişkenlere ilişkin veriler araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler IBM SPSS 20.0 paket programına girilmiştir. Daha sonra eksiklikler giderilerek ilk olarak verilere dayalı olarak frekanslar ve grafikler verilmiştir. Bu bilgiler verildikten sonra veriler için hangi testlerin kullanılacağına karar vermek için verilerin Normal Dağılma Uygunluğu Kolmogorov-Smirnov Normallik Testi ile test edilmiştir. Varyansların homojenliği için Levene testi uygulanmıştır. Verilerin normalliği ve homojen varyanslılığı sağlandıktan sonra parametrik testler uygulanabilirliğine karar verilmiştir. Güvenirlik Analizi için Cronbach Alpha Katsayısı kullanılmıştır. Araştırmada LISREL programı kullanılarak doğrulayıcı faktör analizi yapılarak ölçeklerin geçerliliği araştırılmıştır. Lisrel ile yapısal eşitlik modeliyle yol analizi (path) yapılarak hipotezler test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda sağlık çalışanlarının mükemmeliyetçilik algıları ile özgüvenleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilirken, mükemmeliyetçilik ile psikolojik dayanıklılık arasında bir ilişkiye rastlanılmamıştır. Ayrıca psikolojik dayanıklılık ile kendini sabotaj arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilirken, özgüvenle arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Psikolojik dayanıklılığınmükemmeliyetçilik ile kendini sabotaj arasındaki ilişkide aracılık rolü tespit edilirken, özgüven ile arasındaki ilişkide aracılık rolü tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of health staff members' perception of perfectionism on their self-confidence and self-handicapping. Also, mediation role of psychological resilience was examined. First of all, literature information on perfectionism, self-confidence, self-handicapping and psychological resilience was presented. Then the relationships between these concepts were investigated statistically. The study was carried out with 590 health staff members selected via random sampling. The data of health staff members' perception of perfectionism was collected via Positive and Negative Perfectionism Scale (Rice and Preusser 2002), the data of regarding self-confidence was collected via Self-confidence Scale (Akın 2007), the data of self-handicapping was collected via Self-Handicapping Scale (Akın 2012), the data of psychological resilience was collected via Psychological Resilience Scale (Friborg et al 2005), and the data regarding demographical variables was collected via Personal Information Form prepared by the researcher. The data collected in the research was entered into IBM SPSS 20.0 package program. Then frequencies and graphics were presented. Upon presenting this information, Normal Distribution Fitting of the data was tested via Kolmogorov-Smirnov Normality Test in order to decide which tests should be used. Levene Test was administered for variance homogeneity. After normality and homogeneity of the data were ensured, applicability of parametric tests was settled. Cronbach Alpha Co-efficient was used for reliability analysis. LISREL program was used to administer confirmatory factor analysis and validity was examined. Path analysis was done via structural equation model and hypotheses were tested. At the end of this research, there was a relation between the perfectionism perception and self-confidence of healthcare employees while there was no relation between perfectionism and psychological resilience. In addition, while there was a positive relation between psychological resilience and self-handicapping; there was a negative relation between self-confidence. While the intermediary role of psychological resilience was determined in the relation between perfectionism and self- handicapping, the intermediary role of it was not determined in the relation between self – reliance.