Kolektif liderlik ve takım performansı ilişkisinde benlik (bireyci-toplulukçu-ilişkisel) değerinin etkisi
Effect of ego (individualist-collectivist-relational) variables on the relationship between collective leadership and team performances
  1. Tez No: 443655
  2. Yazar: ŞERİFE GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik, kollektif liderlik, sağlık çalışanı, takım performansı, Ego, collective leadership, health personnel, team performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma kollektif liderlik ve takım performansı ilişikisini araştırmak ve söz konusu ilişkide benliğin (bireyci-ilişkisel-toplulukçu benlik) aracılık rölünü incelemek amacıyla oluşturulmuştur. Çalışmada öncelikle kollektif liderlik, takım performansı ve benlik kavramları hakkında (bireyci-ilişkisel-toplulukçu benlik)ayrıntılı literatür bilgisine yer verilmiştir. Sonrasında kavramlar arasındaki ilişkiler istatistikî yöntemle analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma Konya ilinde rastgele örneklem seçilerek farklı dallardan 590 sağlık çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Hoevemeyer (1993) çalışmasından alınan Takım Performansı Ölçeği, Kashima ve Hardie (2000) tarafından oluşturulan İlişkisel-Bireyci-Toplulukçu Benlik Ölçeği, Hiller, Day ve Vance (2006) çalışmasından alınan Kollektif Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler IBM SPSS20.0 paket programına aktarılmıştır. Burada eksiklikler giderilerek öncelikle verilere dayalı olarak frekanslar ve grafikler verilmiştir. Bu bilgiler verildikten sonra veriler için hangi testlerin kullanılacağına karar vermek için verilerin normal dağılma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov Normallik Testi ile test edilmiştir. Varyansların homojenliği için Levene testi uygulanmıştır. Verilerin normalliği ve homojenliği sağlandıktan sonra parametrik testler uygulanabilirliğine karar verilmiştir. Güvenilirlik analizi için Cronbach Alpha Katsayısı kullanılmıştır. Araştırmada LISREL programı kullanılarak doğrulayıcı faktör analizi yapılarak ölçeklerin geçerliliği araştırılmıştır. Lisrel ile yapısal eşitlik modeliyle yol analizi (path) yapılarak hipotezler test edilmiştir. Ölçek boyutları ve ölçekler arası ilişkiyi incelemek için korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda sağlık çalışanlarının kollektif liderlik anlayışı ile takım performansı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Benzer şekilde kollektif liderlik ile benlik arasında ve takım performansı ile benlik arasında anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Ayrıca benliğin kollektif liderlik ve takım performansı ilişkisinde aracılık rolü olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study was designated to investigate the relationship between collectiveleadershipandteamperformance;and mediatory role of ego (individualist-relational-societal ego) within the aforesaid relationship. This study first included literature information on concepts of collectiveleadership, team performance and ego in detail. Then, the relationships among these concepts were analyzed and assessed by means of the statistical methods. This research was conducted on 590 health personnel from various majors randomly selected in Konya City. Team Performance Scale introduced in the study of Hoevemeyer (1993), Relational-Individualist-SocietalEgocreated by Scale Kashima and Hardie (2000) andCollectiveLeadershipScale taken from Hiller, Day and Vance (2006) were employed. Collected data within the scope of this study wastransferred to the IBM SPSS20.0 package software. Then, after deficiencies were completed with this data; at first, frequency and graphics were expressed based on available data. After the information was given, conformity of data to the normal distribution was tested by means of the Kolmogorov-Smirnov Normality Test so as to decide on necessary tests. The Levene test was applied to evaluate homogeneity of variances. After normality and homogeneity were ensured, it was concluded that parametric tests were applicable. Cronbach's Alpha Coefficient was utilized to assess reliability of data. Corrective factor analysis was conducted by means of the LISREL software in the research to assess validity of scales. The relevant hypotheses were tested through the path analysis with structural quality model in the Lisrel. Correlation analysis was conducted to determine the relationship between the scale dimensions and the scales. As a result of the study, a significant relationship was determined between collective leadership understanding of health personnel and team performance. Similarly, significant relationships were determined between collective leadership and ego; team performance and ego. Furthermore, it was concluded that ego play medial role in the relationship between collective leadership and team performance.