Diyaliz hastalarının memnuniyet düzeyleri ve diyaliz merkezi tercih nedenleri: Konya örneği
Dialysis patients' levels of satisfaction and their underlying reasons in choosing dialysis center: Konya sample
- Tez No: 443657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ÖZATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Health, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hasta Memnuniyeti, Diyaliz Hastaları, Tercih Nedenleri, Memnuniyet Düzeyi, Diyaliz Hizmetleri, Patient Satisfaction, Dialysis Patients, Reasons of Preference, Satisfaction Level, Dialysis Services
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı diyaliz hastalarının memnuniyet düzeylerini saptamak ve hastaların diyaliz merkezi tercih nedenlerini belirlemektir. Araştırma tanımlayıcı türde bir çalışma olup, yüz yüze anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Konya il merkezinde faaliyet gösteren Kamu ve Özel diyaliz merkezlerinde tedavi gören diyaliz hastaları oluşturmaktadır. Araştırmanın evreni İl Sağlık Müdürlüğü kayıtlarına göre araştırmanın yapıldığı tarihte Konya ilinde kamu ve özel diyaliz merkezlerinde tedavi gören 1203 kişiden oluşmaktadır. Bu doğrultuda örneklem grubuna 388 hasta alınmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında anket yöntemi kullanılmıştır. Gökduman Kırmızı (2010)'nın hasta memnuniyeti için hazırlamış olduğu anket formu bu araştırmada diyaliz hastalarına uyarlanarak veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmanın anketi üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmaya katılan hastaların sosyo-demografik verileri yer almaktadır. İkinci bölümde diyaliz merkezi tercih nedenlerine yönelik maddeler bulunmakta ve üçüncü bölümde ise diyaliz hastalarının memnuniyet düzeylerinin tespitine yönelik maddeler bulunmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler IBM SPSS 20.0 paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin aktarım sırasında eksiklikleri giderilerek ve kontrolü yapıldıktan sonra analiz işlemleri yapılmaya başlanmıştır. Analiz işlemlerinde ilk olarak kayıp veriler belirlenmiştir. Araştırmaya katılanların demografik verileri analiz edilmiştir. Araştırmamızda verilerin normallik durumuna bakılarak parametrik ve parametrik olmayan testler uygulanması kararlaştırılmıştır. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-Kare Testi uygulanmıştır. İkili karşılaştırmalarda Bağımsız Gruplar Arası t Testi, çoklu karşılaştırmalarda ise Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hastaların özel diyaliz merkezlerinden duydukları memnuniyet düzeyleri kamu diyaliz merkezlerine göre daha yüksek bulunmuş ve bu memnuniyetin hangi değişkenlerden kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Ayrıca hastaların diyaliz merkezi tercih nedenlerine ilişkin sonuçlar da çalışmanın sonuçları arasında yer almış ve diyaliz merkezlerine, memnuniyet düzeyini arttırma ve tercih edilme oranını yükseltmeye yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Aim of this study is to detect the satisfaction level of the dialysis patients and determining their underlying reason in preference dialysis center. This research is a descriptive study and face-to- face survey technique was conducted. Universe of the study is 1203 dialysis patients whose treating during research in public and private dialysis centers which service in central province of Konya and registered by the provincial health directorate. The sample of the study consist of 388 patients chosen from 1203 dialysis patients. This research conducted with questionnaire, which prepared by Gökduman Kırmızı (2010) for evaluating level of patient's satisfaction. This questionnaire adapted dialysis patients and used as a data collection tool. The questionnaire consists from three sections. First section include socio- demographic information of participants. Second section includes questions about the reasons for preference of dialysis center and third section consist of questions aim to determine the satisfaction level of patients. Data analyzed with IBM SPSS 20.0 program. Analysis of the data realized after controlling and eliminating some lacks resultant during data entry. Process of analysis started with determining missing data and demographic data of participant. So by considering the condition of normality of data, was agreed that parametric and non-parametric tests to be applied. For comparison of categorical variables the Chi-square test was applied. Binary comparisons between independent groups t-test, and one way analysis of variance were used for multiple comparisons. Result of research demonstrated that, patient's satisfaction levels about private dialysis center higher than satisfaction levels with public centers, and variables this satisfaction stems from. Furthermore reason of the patient preference of dialysis center take place in result of this study and some advices for improving satisfaction levels and preference rate are presented.